Foto: BELGAIMAGE

‘Ziekenfondsen delen uw gegevens met adverteerders’

Vier van de vijf Vlaamse mutualiteiten delen gegevens over u met adverteerders, zo blijkt uit onderzoek van VRT. Die info gebruiken adverteerders voor gepersonaliseerde reclame.

Als u iets opzoekt op een website van een ziekenfonds, bijvoorbeeld over uw eigen gezondheid, riskeert u dat adverteerders uw surfgedrag op internet gaan volgen. Via zogenaamde cookies kunnen adverteerders uw bewegingen en opzoekingen op internet volgen, ook als u niet meer op de site van het ziekenfonds zit.

Opvallend is dat de ziekenfondsen in Vlaanderen dat doen zonder uw toestemming te vragen, merkte VRT op. Dat mag volgens de Europese privacywetgeving niet. Zeker bij medische gegevens is de wet duidelijk: de verwerking ervan moet expliciet aan de betrokken personen worden gevraagd. 

De Christelijke Mutualiteit (CM) stelt in een reactie dat de organisatie geen gebruik maakt van medische informatie.  'Wij maken bewust geen gebruik van medische informatie', zegt Stefan van Gansbeken. 'De informatie die we verzamelen, wordt gebruikt om surfers gerichte informatie te bezorgen, en we gebruiken die informatie alleen vanuit de CM.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

In het nieuws
Niet te missen