Foto: BELGA/AFP

Johnson & Johnson veroordeeld tot schadevergoeding van 8 miljard dollar

De farmareus zou gebrekkig over de effecten van haar antipsychoticum Risperdal hebben gecommuniceerd.

Een jury uit Philadelphia veroordeelde farmareus Johnson & Johnson dinsdag tot de betaling van 8 miljard dollar schadevergoeding aan de 26-jarige Nicholas Murray. De jongeman beweert slachtoffer te zijn van nalatige communicatie door het bedrijf. Volgens Murray waarschuwden Johnson & Johnson en haar dochteronderneming Jansen Pharmaceutica onvoldoende voor een effect van het antipsychoticum Risperdal, namelijk dat gebruik van het medicijn tot borstontwikkeling kon leiden. Bij verschillende Amerikaanse rechtbanken werden soortgelijke klachten ingediend.

Een signaal

Johnson & Johnson liet al weten tegen de beslissing in beroep te gaan. Volgens de farmareus is het bedrag niet in verhouding tot het bedrag van 680.000 dollar dat Murray initieel toegekend kreeg. Het bedrijf is er dan ook van overtuigd dat het vonnis in beroep zal worden vernietigd. 

Professor Carl Tobias van de University of Richmond School of Law zei aan het persbureau Reuters dat hij inderdaad verwacht dat het bedrag zal worden verlaagd. Volgens Tobias wilde de jury met de uitspraak vooral een signaal geven. De professor gelooft bovendien dat het vonnis een teken kan zijn dat Johnson & Johnson in andere zaken rond Risperdal met grotere schadevergoedingen te maken zal krijgen. 

Risperdal werd in 1993 goedgekeurd voor de behandeling van volwassenen door het Amerikaanse federale geneesmiddelenagentschap, the Food and Drug Administration. In 2018 genereerde het een omwet van ongeveer 737 miljoen dollar.

Kritiek op marketing

Eind augustus werd Johnson & Johnson ook al veroordeeld tot een boete van 572 miljoen dollar, omgerekend zo'n 515 miljoen euro, voor zijn verantwoordelijkheid in de Amerikaanse opiatencrisis. Daarbij stierven duizenden mensen die verslaafd waren aan zware pijnstillers. Johnson & Johnson en zijn dochteronderneming Janssen Pharmaceuticals, produceren een pil en pleister met opiaten. Het bedrijf kreeg van de aanklager het verwijt dat het in de marketing van hun producten de gevaren negeerde die verbonden zijn aan een overmatig gebruik van opiaten. 

 

Bron: BELGA, Reuters, eigen berichtgeving
In het nieuws
Niet te missen