Foto: Belga

Koningin Mathilde speecht in prestigieuze bibliotheek New York

Tijdens een evenement in de prestigieuze openbare bibliotheek van New York pleitte koningin Mathilde voor toegankelijkere zorg voor mensen met een handicap of ontwikkelingsachterstand.

De koningin oordeelde dat de zogenaamde 'universele gezondheidsdekking' -  de financieel haalbare toegang tot adequate gezondheidszorg voor alle inwoners van een land -  wereldwijd mogelijk moet zijn. Dat kan moeilijk 'zonder adequate financiële mechanismen', luidde het. 

Mathilde, VN-pleitbezorgster van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, sprak als hoofdgast tijdens een evenement rond kinderen en volwassenen met een handicap en een ontwikkelingsachterstand. 

Behalve het financiële aspect vroeg Mathilde ook meer aandacht voor de menselijke kant. De ontoereikende reacties, de stigmatisering en zelfs nalatigheid waar mensen met een handicap mee te maken krijgen, tonen dat er nood is aan goede informatie en aan een degelijke opleiding voor leerkrachten en gezondheidswerkers, luidde het.

Gebrek aan financiering

Eerder op de dag moesten de staats- en regeringsleiders nog vaststellen dat er, vier jaar na de ondertekening van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen door de 193 lidstaten van de VN, sprake is van een gebrek aan middelen. Donderdag brengen de Verenigde Naties regeringsleiders en toplui van bedrijven en de financiële sector samen voor de eerste dialoog op hoog niveau over de ontwikkelingsfinanciering.

 

Bron: Belga
In het nieuws