Foto: wwf

Oostenrijk vernietigt gletsjer om skigebied uit te breiden, zegt WWF

De gletsjer van Pitztal in Oostenrijk wordt aangepakt om het plaatselijk skigebied groter te maken. Milieubewegingen slaan een alarmkreet. Oostenrijk nuanceert.

Het WWF verspreidde deze week enkele beelden van grote graafmachines die het ijs van de gletsjer wegbreken op zowat 3.000 meter hoogte.

Doel van het project is een verbinding te maken tussen de skigebieden van Pitztal en Ötztal. Daarvoor zou zowat 1,6 hectare ijs worden verwijderd. in totaal wordt 64 hectare gletsjer aangepakt en genivelleerd.

Tegen de werken wordt al langer geprotesteerd door enkele milieuorganisaties waaronder het WWF. Maar dit heeft de Oostenrijkers niet kunnen tegenhouden.

In het magazine Motagnes Magazine klaagt glacioloog Sylvain Coutteran de werkzaamheden aan. ‘Wat hier gebeurt, is uniek, denk ik. Zoiets heb ik nog nooit gezien. Dit is onze versie van de vernietiging van het Amazonewoud.’

Oostenrijk betwist deze lezing. ‘Het werk aan de gletsjerbaan moet jaarlijks worden gedaan om kloven op de baan te vullen met ijs en sneeuw - een veiligheidsmaatregel die nodig is, en hoewel deze er tijdens het werk dramatisch uit kan zien, is het eigenlijk onschadelijke corrigerende actie zonder meetbare impact. Aan het einde van de dag ziet alles er weer eerder uit’, luidt het.

Ook de Oostenrijkse krant Kurier heeft al in die zin bericht over de werkzaamheden. 

Bron: La Libre Belgique, 7sur7, lokale Oostenrijkse media
In het nieuws