Foto: VTM

Nieuwsanker Elke Pattyn verlaat VTM Nieuws

De nieuwsdienst van VTM en nieuwsanker Elke Pattyn hebben ‘in onderling overleg besloten hun samenwerking te beëindigen’.

Elke Pattyn werkte sinds 2004 op de nieuwsdienst als journaliste en sinds 2013 als nieuwsanker. Dat laat VTM dinsdag weten in een onkarakteristiek kort persbericht.

‘We willen Elke bedanken voor de afgelopen jaren op onze redactie. We wensen haar veel succes toe in de toekomst met alles wat ze onderneemt’, aldus Klaus Van Isacker, hoofdredacteur van VTM Nieuws.

De huidige nieuwsankers zullen vanaf nu de nieuwsuitzendingen van Elke Pattyn overnemen, die onmiddellijk vertrekt.

Redactie in opstand

Het ontslag van Pattyn komt twee maanden na dat van haar collega VTM-journalist Jan De Meulemeester, die op 13 juli zelf op Twitter aankondigde dat hij opstapte. En het komt een jaar na de perikelen op de nieuwsredactie van VTM.

In september vorig jaar uitten 13 VTM-journalisten in een scherpe mail aan de directie hun bezorgdheid over de kwaliteit van het VTM-nieuws. Die mail lekte vervolgens uit in De Morgen, de krant die tot dezelfde mediagroep behoort als VTM Nieuws (het fusiebedrijf tussen De Persgroep en Medialaan, intussen omgedoopt tot DPG Media).

De verantwoordelijkheid voor de journalistiek malaise werd in de mail impliciet gelegd bij hoofdredacteur Nicholas Lataire, die al enige tijd in een conflict was verwikkeld met directeur Informatie Kris Hoflack. De 13 ondertekenaars van de mail werden daardoor tot het kamp-Hoflack gerekend. De bekendste namen waren Elke Pattyn, Jan De Meulemeester en Julie Colpaert. De directie van Medialaan besloot daarop zowel Hoflack als Lataire te ontslaan, wat tot een opstand op de redactie leidde. Het ontslag van Lataire werd ongedaan gemaakt, Hoflack verliet het bedrijf.

In het nieuws