
Toekomst Antwerpse Waterbus oogt onzeker
Hoewel de Waterbus een groot succes is, dreigt een discussie rond financiering het project te kelderen.
Antwerpse pendelaars en recreanten hebben de Waterbus in hun hart gesloten. Het succes van het initiatief belet echter niet dat de Antwerpse haven niet langer wil instaan voor de financiering ervan. De haven wil dat Vlaanderen de kosten overneemt, liet bevoegd schepen Annick De Ridder (N-VA) weten. De kwestie zou tijdens de Vlaamse regeringsonderhandelingen op tafel komen.
Actiegroep Doel 2020 reageert alvast misnoegd. ‘Uitgerekend op een moment dat de regio rond Antwerpen zich steeds meer dichtrijdt, laat het Havenbedrijf weten de kosten niet meer te kunnen of willen dragen’, klinkt het bij Doel 2020. De actiegroep vindt dat het Havenbedrijf al te makkelijk zijn verantwoordelijkheid doorschuift. ‘Op de Antwerpse Ring is 25 procent van het vrachtverkeer havengerelateerd en in de onmiddellijke omgeving van de Waaslandhaven staat het verkeer om de haverklap vast als gevolg van het havenvrachtverkeer’, luidt het nog. ‘Blijkbaar zijn de offers die de gemeenschap voor de haven moet brengen inzake ruimtebeslag, licht- en geluidshinder en mobiliteitsproblemen een vanzelfsprekendheid en mag diezelfde gemeenschap ook nog eens opdraaien voor de gevolgen daarvan. Dat is niet fatsoenlijk.’
De Waterbus maakte in 2017 haar eerste rit en vervoerde al meer dan 800.000 reizigers. Doel 2020 ijverde de voorbije weken voor een extra halte, in Doel, om de polderdorpen op de Linkerscheldeoever beter te bedienen. ‘Dat uitgerekend nu de schepen laat weten dat het havenbestuur niet meer wenst in te staan voor een meer mobiele regio, wekt ergernis’, klinkt het.