Foto: EPA-EFE

Landing Indiase verkenner op maan mislukt

Kort voor de maanlander van de Indiase Chandrayaan-2-missie vrijdagavond zou neerstrijken op de maan, is het contact met de vluchtleiding verloren gegaan. De afdaling verliep normaal tot op 2,1 km hoogte, maar toen viel de communicatie uit. Mogelijk is de maanlander Vikram van zijn geplande traject afgeweken.

De mislukte landing is een tegenslag voor de ambitieuze ruimtevaartplannen van India, dat als eerste land de zuidpool van de maan wou verkennen.

Het was de bedoeling dat Vikram (wat ‘Moed’ betekent) een ‘zachte’, gecontroleerde landing zou maken bij die zuidpool, waar mogelijk ijs zou te vinden zijn. Maar voor dat gebeurde, viel alle communicatie met het tuig uit. ‘De data worden geanalyseerd’, klinkt het bij het ruimtevaartagentschap ISRO.

‘Het leven heeft zijn ups en downs’, reageerde eerste minister Narendra Modi, die in het controlecentrum aanwezig was. ‘Wat jullie hier bereikt hebben is geen kleine prestatie’, stak hij de wetenschappers een hart onder de riem.

Landing Indiase verkenner op maan mislukt
Premier Modi. Foto: EPA-EFE

Volgens Modi kwam India zeer dicht bij de vooropgestelde doelstellingen, maar is er nog wat werk te verzetten. ‘Ik kan met trots zeggen dat het de inspanningen waard was. We zijn vol vertrouwen dat het beste nog moet komen

Voorlopig zijn alleen de Sovjet-Unie, de VS en China erin geslaagd een zachte landing op de natuurlijke satelliet van de aarde tot een goed einde te brengen.

Bron: Reuters

De podcasts van De Standaard