Foto: Belga

Alexander De Croo: ‘We verdedigden verschillende belangen’

Ex-minister van telecom Alexander De Croo zegt 'dat hij Dominique Leroy altijd heeft gewaardeerd'. Philippe De Backer, ontslagnemend minister van Telecommunicatie, prijst Leroy dan weer voor 'de digitale toekomst' die ze bij Proximus heeft uitgezet. Stefaan De Clerck, voorzitter van de raad van bestuur, rekent er dan weer op dat Leroy de onderhandelingen over de in januari aangekondigde herstructurering nog kan afronden.

Het boterde niet altijd tussen Leroy en De Croo (Open VLD), maar toch is de vicepremier positief over haar. ‘Dominique Leroy heeft de voorbije jaren bij Proximus een frisse wind laten waaien. Als ceo en telecomminister liepen onze belangen niet altijd gelijk. Zij kwam op voor haar bedrijf, terwijl ik als telecomminister uitdrukkelijk de kaart van de consument trok (zo besliste hij om een vierde speler op de Belgische markt toe te laten, red.). Maar ik heb haar professionalisme en engagement altijd bijzonder gewaardeerd. Als vrouwelijke ceo is ze de voorbije jaren ook uitgegroeid tot een belangrijk rolmodel’, zegt De Croo.

Ontslagnemend minister van Telecommunicatie Philippe De Backer (Open VLD) prijst Leroy dan weer voor de 'nieuwe commerciële dynamiek' waarvoor ze heeft gezorgd, en omdat ze het bedrijf 'op weg naar een digitale toekomst heeft gezet'. 'Het is nu aan de raad van bestuur om in alle onafhankelijkheid de juiste persoon te zoeken om Proximus verder voor te bereiden op de toekomst.'

Stefaan De Clerck, voorzitter van die raad van bestuur, zegt dat hij liever had gehad dat Leroy langer ceo was gebleven. Bij KPN, de toekomstige werkgever van Leroy, wordt ze niet geconfronteerd met het loonplafond dat de Belgische overheid invoerde voor de top van Proximus. De Clerck ziet echter geen rechtstreeks verband tussen het loonplafond en Leroys vertrek. ‘We weten dat het loonplafond een heikel punt is, maar ik durf niet zeggen dat het de oorzaak is’, zegt De Clerck. 'Ze heeft altijd gezegd dat ze nog in het buitenland wilde werken.’

Herstructurering

Leroy verlaat Proximus op een moment waarop er moeilijke onderhandelingen lopen over een herstructurering. ‘Ze blijft tot 1 december. Het is mijn vraag geweest dat ze dossiers zo maximaal mogelijk zou afronden. Het kan nog’, aldus De Clerck.

Leroy verlaat Proximus om over te stappen naar het Nederlandse KPN. De procedure om een opvolger te vinden voor Leroy wordt volgende week in gang gezet.

In het nieuws