Foto: AFP

US OPEN. Rafael Nadal laat geen set liggen ondanks “lastige” wedstrijd, ook Berrettini naar halve finales na slijtageslag

De Spanjaard Rafael Nadal (ATP 2) heeft zich woensdag geplaatst voor de halve finales op de US Open. Eerder wist de Italiaan Matteo Berrettini (ATP 25) zich als eerste te kwalificeren voor de halve finales na een slijtageslag van vijf sets tegen de Fransman Gael Monfils (ATP 13).

LEES OOK. Geen halve finale, wel tranen van ontgoocheling voor Elise Mertens. Toch zette ze alweer een stap vooruit

Rafael Nadal won de US Open al drie keer (2010, 2013 en 2017) en haalde het deze keer in de kwartfinales in drie sets van de Argentijn Diego Schwartzman (ATP 21): 6-4, 7-5 en 6-2 na 2 uur en 47 minuten. Voor Nadal wordt het de 33e halve finale op een grandslamtoernooi in zijn carrière, de achtste op de US Open.

“Een zege in drie sets, maar toch was het lastig”, bekende het tweede reekshoofd na de partij. Dat was vooral te wijten aan een hoge foutenlast: de Spanjaard liet liefst 39 fouten noteren. “In de eerste twee sets verloor ik telkens mijn voorsprong van een break en zag ik hem terugkomen. Ik maakte fouten, al was dat vooral omdat hij goed speelde. Hij is een vechter en staat er op de belangrijke momenten.”

Na de eerdere uitschakelingen van Novak Djokovic (ATP 1) en Roger Federer (ATP 3) is Nadal de enige speler van de Big 3 die op Flushing Meadows in de halve finales staat. Daar wacht Matteo Berrettini (zie lager) hem op. Voor de Italiaan wordt het de eerste halve finale op een Grand Slam. “Ik ben vooral blij dat ik in die halve finales sta”, wilde Nadal niet te ver vooruit kijken. “Fysiek voel ik me nog goed. In de derde set ging het even wat minder, naar het einde van de wedstrijd toe vond ik mijn tweede adem. Berrettini is een speler die elke week vooruitgang boekt, dus makkelijk zal het niet worden. Maar wedstrijden zoals die van vanavond geven me wel vertrouwen.”

US OPEN. Rafael Nadal laat geen set liggen ondanks “lastige” wedstrijd, ook Berrettini naar halve finales na slijtageslag
Foto: EPA-EFE

Berrettini wint slijtageslag van Monfis

Berrettini zegevierde in het Arthur Ashe Stadium na 3 uur en 56 minuten met 3-6, 6-3, 6-2, 3-6 en 7-6 (7/5). Voor de 23-jarige Italiaan is het de eerste keer dat hij zo ver geraakt op een Grand Slam. Een achtste finale op Wimbledon begin juli was zijn beste resultaat tot nog toe. Vorig jaar nam Berrettini voor het eerst deel aan de US Open. Hij sneuvelde toen in de eerste ronde.

Gael Monfils (33) is er al bij op de US Open sinds 2005. Drie jaar geleden stootte hij door tot de halve finales, waar Novak Djokovic de Fransman een halt toeriep.

In de tweede halve finale neemt de Rus Daniil Medvedev (ATP 5) het op tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP 78).

US OPEN. Rafael Nadal laat geen set liggen ondanks “lastige” wedstrijd, ook Berrettini naar halve finales na slijtageslag
Foto: EPA-EFE
Bron: BELGA
In het nieuws