Foto: EPA-EFE

Online stemming over nieuwe Italiaanse regering

De Italiaanse populistische Vijfsterrenbeweging (M5S) zal haar leden vragen om online te stemmen over een mogelijke coalitie met de centrumlinkse Democratische Partij (PD). De twee partijen waren in het verleden vijanden van elkaar.

Zondagavond laat liet de Vijfsterrenbeweging weten dat ze haar partijleden zal vragen of ze akkoord gaan met een regering geleid door Giuseppe Conte (M5S) en de PD als coalitiepartner. De leden zullen dinsdag van 9 uur tot 18 uur kunnen stemmen op het online platform van M5S.

Na de val op 8 augustus van de rechts-populistische regering knoopten de Vijfsterrenbeweging en de door haar lang bekampte establishmentpartij PD succesvolle onderhandelingen aan. Afgelopen donderdag kreeg Giuseppe Conte de opdracht van president Sergio Mattarella om een nieuwe regering te vormen. Conte liet zondag weten dat Italië ‘ten laatste woensdag’ een nieuwe regering moet hebben.

Als de partijleden van M5S geen groen licht geven, stevent Italië af op nieuwe verkiezingen. Tenzij M5S toch nog met de extreemrechtse Lega van Matteo Salvini in zee zou gaan. Salvini trok medio augustus de stekker uit de coalitie van zijn Lega en de Vijfsterrenbeweging. Hij gokte daarmee op vervroegde verkiezingen waarin hij zijn populariteit kon verzilveren en aan het hoofd van een rechtse regering kon komen.

Maar het draaide anders uit. Salvini’s Lega werd bij de nieuwe regeringsvorming aan de kant geschoven. De populaire rechtse partijleider gelooft alvast dat een nieuwe coalitieregering van M5S en PD ‘niet lang zal standhouden’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden