Foto: AP

David Goffin op US Open kansloos onderuit tegen Roger Federer: “Alles ging mis en ik weet niet waarom”

David Goffin (ATP-15) is niet door de vierde ronde geraakt op de US Open. Onze landgenoot moest het in drie sets afleggen tegen Roger Federer (ATP-3), die er een ware demonstratie van maakte: het werd 6-2, 6-2 en 6-0. De Zwitser mag zo door naar de kwartfinale.

Tegen een legende als Roger Federer was het natuurlijk altijd een lastig verhaal geworden voor David Goffin, maar het was onze landgenoot die het beste aan de partij begon. Hij kwam op voorsprong in de eerste set (1-2), maar nadien sloeg de motor van Federer aan. In geen tijd werd het 6-2 en was de eerste set binnen voor de Zwitser.

In de tweede set ging Federer aanvankelijk op zijn elan door. Het nummer drie van de wereld kwam op 1-0, maar daarna werd het 1-1. Federer nam een nieuwe voorsprong en kwam op 3-1, waarna Goffin counterde: 3-2. Daarna stortte onze landgenoot volledig in elkaar: het werd meteen 6-2 in de tweede set. De derde en laatste set werd een maat voor niks: Federer domineerde en won die met 6-0.

David Goffin gaat door het verlies voor het derde jaar op rij in de vierde ronde uit de US Open. Federer gaat verder op zoek naar een zesde eindzege. Hij won het toernooi in de Verenigde Staten vijf jaar op rij tussen 2004 en 2008, maar kon sindsdien geen enkele keer zegevieren.

“Alles ging mis en ik weet niet waarom”

“Niets ging vandaag, ik weet niet waarom”, vertelde een teleurgestelde Goffin. “Het is zwaar, want je mist soms slagen tegen hem zonder goed te weten waarom. Maar vandaag miste ik bijna alles, ook makkelijke ballen en hij speelde ook gewoon goed. Hij ging onmiddellijk door mijn opslag en pakte meteen de set, daarna een tweede en dan wordt het heel moeilijk”, verklaarde de 28-jarige Goffin op de persconferentie. “Wanneer je twee sets achterkomt, weet je dat je de volgende drie sets moet winnen en tegen hem is dat is dat onbegonnen werk. Mentaal is het zwaar als je niet goed speelt, veel ballen mist en totaal niet weet hoe het komt.”

Roger Federer was achteraf wel heel tevreden over zijn niveau. Dat bevestigde ook Goffin. “Hij speelde heel snel. Hij serveerde constant op de lijnen. Hij stond me niet toe in mijn ritme te komen, want het waren geen lange rally’s. En wanneer je een kans krijgt, dan moet je die grijpen, maar ik liet alles liggen. Dat gaf hem enkel nog meer vertrouwen. Ik heb hem de match cadeau gegeven. De hele match. Het was met zekerheid mijn slechtste wedstrijd tegen hem.”

“Goffin speelde niet op zijn gewone niveau, ik had me aan een zwaardere klus verwacht”, reageerde Federer. “Hij had het lastig en ik kon ervan profiteren. Zo’n score valt wel eens voor. Als je zelf een goede dag hebt en je tegenstander een slechte, kan het snel gaan. Zo’n makkelijke, korte wedstrijd in de vierde ronde van een Grand Slam is mooi meegenomen. Ik ben heel tevreden.” .

In het nieuws