Foto: Photo News

Stralingsniveau 16 keer te hoog na ongeluk op Russische militaire testsite

Bij een ontploffing van een raketmotor op een militaire site in Nyonoksa, niet ver van de stad Severodvinsk, vielen vorige week donderdag vijf doden. Rusland stelde in de stad toen een verhoogde radioactiviteit vast, 16 keer het normale stralingsniveau.

Eerst werd gezegd dat er geen gevaarlijke substanties waren vrijgekomen na de explosie, nadien zeiden de autoriteiten dat er toch een piek was in radioactieve waarden. Nu blijkt dat de radioactiviteit 16 keer te hoog was.

‘In zes van de acht sensoren in Severodvinsk werd een overmaat aan gammastraling van 4 tot 16 keer hoger dan normaal gedetecteerd’, zei de federale milieuwaakhond Rosgydromet in een persbericht. Volgens Rosgydromet daalden de stralingsniveaus na het incident weer snel naar normale waarden. De vijf overleden medewerkers en drie overlevenden werden volgens staatspersbureau TASS geëerd met de Orde voor Dapperheid.

Vorige week maandag ontplofte een andere militaire basis in Achinsk, Siberië, met één dode en zeven gewonden tot gevolg. Duizenden mensen werden geëvacueerd uit een dorp, er was een dikke rookwolk te zien.


In het nieuws

De podcasts van De Standaard