Foto: EPA-EFE

Europese ambtenaren boos: portie frieten wordt 50 cent duurder in de kantine

Europese ambtenaren zijn boos omdat de prijzen in de kantines van het Europees Parlement stijgen. Zo kost een portie frietjes voortaan 2,50 euro. Voor een vegetarische couscous betalen ze 7,50 euro of 2,55 euro meer dan vroeger.

‘De meest democratische Europese instelling heeft nu het minst democratische lunchmenu’, zegt een Europees ambtenaar aan de internationale nieuwssite Politico. Een portie frieten kostte in de bedrijfskantines tot voor kort 2 euro, maar dat is nu 2,50 euro geworden. Voor een dagsoep zijn de Europese ambtenaren 1,80 euro kwijt, 25 procent meer dan voorheen. Een vegetarische schotel is zelfs meer dan 2 euro duurder geworden. En ook de prijs van koffie is gestegen. Het zint de vakbonden allerminst.

De verhoging gebeurde tijdens de vakantie, wanneer heel wat werknemers van de Europese instellingen niet in Brussel zijn. Als oorzaken worden vernieuwde contracten met leveranciers aangehaald en het heffen van 12 procent BTW. ‘Het Europees Parlement was daarvan vrijgesteld omdat het zelf haar producten aankocht’, zegt woordvoerder Delphine Colard van het Europees Parlement in Brussel. ‘Maar met deze nieuwe contracten geven we concessies aan bedrijven, die wel BTW verschuldigd zijn.’

Daarnaast werden de budgetten voor catering ook verlaagd, wat doorgerekend wordt in de prijs die de ambtenaren aan de kassa betalen.

‘Veel van de werknemers die in de kantine eten, zijn bescheiden betaalde conciërges of veiligheidsagenten’, zeggen de vakbonden. Vreemd genoeg kunnen de medewerkers in andere Europese instellingen in Brussel, zoals de Europese Commissie of de Europese Raad, wel nog goedkoper eten.


In het nieuws

De podcasts van De Standaard