Foto: BELGA

Recordaantal finishers op vijftigste Dodentocht

In Bornem zijn zaterdagavond de laatste deelnemers van de Dodentocht over de eindmeet gewandeld na een calvarietocht van 100 kilometer. Met 9.755 finishers - net 75 procent - heeft een recordaantal deelnemers het tot een goed einde gebracht.

Doorheen de hele dag kwamen er al berichten dat er opvallend weinig opgevers geteld werden. Het weer was - op de wind na - dan ook prima, want er viel nog nauwelijks regen en het was niet te warm.

Net als vorig jaar was er om veiligheidsredenen een deelnemerslimiet van 13.000 personen ingesteld en dat was nodig, want er kwamen nog heel wat kandidaten op de wachtlijst te staan. De gelukkigen die een ticket bemachtigd hadden, gingen vrijdagavond rond 21 uur van start in twee groepen van 6.500 deelnemers om de drukte in de eerste zone wat te beperken. Ze krijgen 24 uur om hun tocht tot een goed einde te brengen. Enkele tientallen kwamen al lopend toe omstreeks 7 uur zaterdagochtend, het vroegste moment waarop ze in het niet competitieve evenement aan de finish welkom waren.

Het Rode Kruis had het zaterdag al erg druk met meer dan 2.000 interventies, maar daar waren weinig ernstige kwetsuren bij. Traditioneel gaat het vooral om deelnemers die kampen met blaren, spierkrampen of uitdrogingsverschijnselen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden