Foto: frederik beyens

Formateursnota: ‘Straf voor gemeenten die fusie weigeren’

Bart De Wever wil de fusies van de gemeenten stimuleren. Naast financiële beloningen, wordt nu ook gedacht aan sancties voor gemeentes die een fusie weigeren. Dat blijkt volgens Het Laatste Nieuws uit de formateursnota van De Wever.

De poging van de regering-Bourgeois om zo veel mogelijk gemeenten tot een vrijwillige fusie aan te zetten, trok de voorbije legislatuur niet veel besturen over de streep. De Vlaamse regering zwaaide nochtans met een aantrekkelijk aanbod: per inwoner zou ze de gemeente 500 euro schuld kwijtschelden. Nu lijkt formateur De Wever een stapje verder te willen gaan. In zijn formateursnota, die is voorgelegd aan CD&V, Open Vld en SP.A, wordt geopperd dat er ook gedacht moet worden aan een sanctionerend mechanisme.

Hoe die sancties voor fusieonwillige gemeenten er dan moeten uitzien, is nog niet duidelijk. Het gaat dan ook maar om een passage uit een nota, waarover nog onderhandeld moet worden. Maar het is zeer waarschijnlijk dat ook de volgende Vlaamse regering op fusies blijft inzetten, en dat de ambitie daarbij toch wat hoger ligt dan de huidige zeven fusies.

In de nota legt De Wever ook de afschaffing van de provincies opnieuw op tafel, een stokpaardje van zijn partij.

'Sancties gaan te ver'

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) vindt sanctioneren geen goed idee.

'Als je fusies gaat opleggen, kom je in een negatieve spiraal terecht. Het is goed dat het nu van onderuit gebeurt', zegt woordvoerster Nathalie Debast. 'We zitten nu in het stadium dat we moeten leren uit de fusies van de vorige legislatuur. Dat kan anderen in het verhaal meetrekken.'

Bovendien zijn fusies 'niet zaligmakend', klinkt het. 'De problemen vragen een ruimer debat, dat we graag willen aangaan. Het klopt dat je moet nadenken over schaalvergroting.' De VVSG denkt onder meer aan meer samenwerking tussen intercommunales en samenwerkingsverbanden tussen regio's, die nu al bestaan maar gestimuleerd kunnen worden met bijvoorbeeld een regiobonus, zegt Debast.
 

Bron: BELGA
In het nieuws