Foto: AFP

Europese Commissie wil ‘zo goed mogelijk samenwerken’ met Boris Johnson

De Europese Commissie heeft dinsdag Boris Johnson gefeliciteerd met zijn nominatie als nieuwe Britse premier. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ‘wil zo goed mogelijk samenwerken met de nieuwe premier’, zei zijn woordvoerster dinsdag op een persconferentie vlak na de bekendmaking van het resultaat.

Boris Johnson is dinsdag door de leden van de Britse Conservatieve partij aangeduid om Theresa May op te volgen als partijleider en premier. De 55-jarige Johnson krijgt meteen de Brexit op zijn bord. Hij beloofde al dat de Britten onder zijn leiding op 31 oktober hoe dan ook uit de Europese Unie stappen, met of zonder akkoord. De tekst die May met Brussel heeft onderhandeld, wil hij in elk geval niet aanvaarden.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker feliciteert Johnson, zei zijn woordvoerster dinsdagmiddag. Juncker wil ‘zo goed mogelijk samenwerken met de premier’, klonk het nog. Johnson - een notoire Europa-criticus - was in een ver verleden nog Europacorrespondent in Brussel en kreeg het toen meermaals aan de stuk met de toenmalige Europese Commissie onder Jacques Delors.

Ook Junckers opvolger Ursula von der Leyen feliciteerde Johnson. ‘Ik verheug mij erop goed met hem samen te werken’. De Duitse, die op 1 november aan het hoofd van de Europese Commissie komt te staan, is in Parijs voor een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron. Ook hij feliciteerde Johnson, en zei ‘zo snel mogelijk’ met hem te willen samenwerken.

‘Constructief samenwerken’

Michel Barnier, de Europese Brexitonderhandelaar, en zijn team ‘kijken ernaar uit constructief samen te werken met premier Johnson wanneer hij zijn ambt opneemt’, zegt hij op Twitter, ‘om de ratificatie van het echtscheidingsakkoord te vergemakkelijken en een ordelijke Brexit te bewerkstelligen’. De Fransman wil daarna ook verder onderhandelen over de toekomstige relatie tussen Brussel en Londen, zegt hij.

Johnson heeft tijdens zijn campagne verschillende keren beloofd dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober uit de Europese Unie stapt, met of zonder akkoord, maar dat hij wel zou proberen de tekst te heronderhandelen. Brussel wil daar niet van weten.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard