Boris Johnson is nieuwe Britse premier

De 160.000 leden van de Britse Conservatieve partij hebben Boris Johnson verkozen als nieuwe partijleider. Daarmee wordt hij meteen ook de premier van het Verenigd Koninkrijk. Hij kreeg dubbel zoveel stemmen als Jeremy Hunt, zijn laatst overgebleven tegenstander. 'We gaan de Brexit uitvoeren, het land verenigen, en Jeremy Corbyn verslaan', gaf de eerste minister meteen mee.

Johnson was al van bij het begin torenhoog favoriet. Theresa May, de voorganger van Johnson, maakte eind mei bekend dat ze zou aftreden. In verschillende stemronders weerhielden de conservatieve parlementsleden nog twee kandidaten: Johnson en Hunt. De bijna 159.000 leden van de Tories mochten daarna de keuze maken uit die twee. 87 procent van de leden ging stemmen. Dat leverde Hunt zo'n 46.000 stemmen op, en Johnson 92.000.

In zijn overwinningstoespraak gaf Johnson aan dat hij beseft dat niet iedereen hem genegen is. 'Ik weet dat er mensen zijn die deze beslissing in vraag stellen.' Maar hij maakte zich daar in zijn eigen stijl vanaf door te wijzen dat de Conservatieven volgens hem de problemen altijd samen hebben aangepakt.

Al snel kwam hij op het heikele punt van de Brexit. En daar liet hij opnieuw geen twijfel over bestaan: hij wil zoals afgesproken op 31 oktober uit de Europese Unie stappen. 'We zullen ontwaken zoals een slapende reus, en de kettingen van zelfvertwijfeling en negativiteit afwerpen.' Daarbij moeten de Britten het evenwicht vinden tussen 'twee tegenstrijdige instincten: dat om met anderen samen te werken, en het instinct om zelfstandig beslissingen te kunnen nemen'.

Behalve het nakomen van beloftes over de Brexit is het volgens hem zaak om het land te verenigen, 'en Corbyn te verslaan'. Hij vat dat samen met de woorden 'deliver, unite and defeat'. Voeg daar nog 'energise' aan toe, en je krijgt het acronym 'Dude!', gaf Johnson nog mee. 

Opvallend was dat hij vooral applaus kreeg bij de passage waarin het het had over Corbyn. Dat hij dat uberhaupt vernoemde voedt de speculaties dat hij snel verkiezingen wil om zijn positie als premier te versterken. 

'En dan is het tijd om er aan te beginnen', sloot hij zijn toespraak af. En dat klopt. Vast staat dat de nieuwe premier niet veel ruimte zal krijgen om te genieten van de aanstelling. Er ligt een berg heikele dossiers op de opvolger van May te wachten. Er is uiteraard de door hem al vermelde Brexit, maar ook de afhandeling van de crisis in de Straat van Hormoes en zelfs het samenstellen van een eigen kabinet wordt een uitdaging. 

In het nieuws

De podcasts van De Standaard