Foto: AFP

El Chapo overgebracht naar zwaarbeveiligde gevangenis in Colorado

De Mexicaanse drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán (62) is vrijdag overgebracht naar een zwaarbeveiligde gevangenis in Colorado, waar hij een levenslange straf plus dertig jaar zal uitzitten.

De advocaat van El Chapo, Jeffrey Lichtman, had aan rechter Brian Cogan met succes gevraagd om zijn cliënt zestig dagen langer in het detentiecentrum laten verblijven, waar hij vastzit sinds zijn uitlevering in januari 2017. Zo had hij de tijd om formeel zijn veroordeling aan te vechten. Maar uiteindelijk besloot het Amerikaanse gevangeniswezen om hem over te brengen.

‘Supermax’ gevangenis

El Chapo zit nu in de Administrative Maximum Facility Florence, de meest beveiligde ‘supermax’ gevangenis in het Amerikaanse Colorado. Er zitten ook enkele bekende misdadigers, zoals Terry Nichols, de mededader van de bomaanslag in Oklahoma City, en de Fransman Zacarias Moussaoui, die heeft geholpen bij de voorbereidingen van de aanslagen van 11 september. Er is nog nooit iemand uit deze gevangenis ontsnapt sinds de opening in 1994.

Die beveiliging is nodig, want Gruzman staat bekend als ontsnappingskoning. Hij kon al tweemaal ontsnappen uit zwaar bewaakte gevangenissen. Daardoor leefde hij een aantal jaar op de vlucht. Hij werd voor het eerst gevat in Mexico in 1993, en ontsnapte in 2001 uit de gevangenis verstopt in een wasmand. ‘El Chapo’ was erg geliefd in de streek Sinaloa, waar hij geboren was in een arm dorp in de bergen. Hij dook daar onder, beveiligd door een privé-leger.

In 2014 werd hij opnieuw gevat, en ontsnapte een jaar later via een tunnel van 1,6 km lang die rechtstreeks uitkwam in zijn cel. Hij werd opnieuw opgepakt in 2016 en werd uiteindelijk uitgeleverd naar de Verenigde Staten in januari 2017.

Proces

In een van de grootste processen over drugscriminaliteit in de geschiedenis van de Verenigde Staten had een jury El Chapo vijf maanden geleden op alle tien punten van de aanklacht schuldig bevonden, onder meer aan bendevorming, productie en internationale verspreiding van cocaïne, heroïne, methamfetamine en marihuana, het witwassen van geld en het gebruik van vuurwapens. De Amerikaanse regering beschouwde de schuldigverklaring als een groot succes en kondigde aan dat ze hard tegen drugskartels zou blijven optreden.

De rechtszaak duurde in totaal elf weken, en er kwamen tientallen voormalige medewerkers van Guzman aan het woord in ruil voor strafvermindering. Die getuigenissen gaven een unieke inkijk in de organisatie van het kartel. Volgens de Amerikaanse openbare aanklagers verkocht ‘El Chapo’ voor meer dan twaalf miljard dollar aan drugs, en hij prijkte ooit op de lijst van Forbes als één van ’s werelds rijkste mannen.

Het parket had zich voor levenslange opsluiting uitgesproken. De doodstraf, die volgens de federale wetgeving mogelijk was, werd uitgesloten in de deal over uitlevering van Gruzman tussen de VS en Mexico. De ex-drugsbaron stond 25 jaar lang aan het hoofd van het machtige Sinaloa-kartel. Volgens deskundigen is de macht van het kartel ook zonder Guzmán onaangetast.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden