Foto: dvd

Omgeving Kasteel Den Brandt opnieuw afgesloten na ontploffing in Grand Café

De omgeving van Kasteel Den Brandt in Antwerpen is vrijdagochtend opnieuw afgesloten na een ontploffing in het Grand Café. De federale gerechtelijke politie en Dovo kwamen ter plaatse. 'Er vielen daarbij geen gewonden, maar er is wel wat schade', zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

De politie kreeg de melding over de ontploffing rond 7.30 uur binnen, toen de schade werd vastgesteld. Wanneer het explosief precies is afgegaan, is niet duidelijk. 'Ergens tussen sluitingstijd en het moment waarop de schade werd vastgesteld', klinkt het.

Er sneuvelden ramen en ook binnen is er wel wat schade, maar het gebouw is nog stabiel. De federale gerechtelijke politie kwam ter plaatse, net als het gerechtelijk lab en de ontmijningsdienst Dovo. 'De kasteelsite is afgesloten. In het belang van het onderzoek kan ik geen verdere details geven', zegt Bruyns van de Antwerpse politie. ‘Ik kan wel zeggen dat voor de vastgestelde feiten het gerechtelijk lab en de federale gerechtelijke politie ter plaatse komen en dat niemand gewond raakte.’

Granaat

Het domein van Kasteel Den Brandt aan de Beukenlaan werd woensdagmorgen ook al afgesloten door de politie nadat er een granaat werd gevonden in restaurant Grand Café. Er was ook een vermoedelijke brandstichting in restaurant Murni, in een van de koetshuizen.

De politie werd woensdag rond 4.30 uur naar het kasteeldomein gestuurd omdat er verschillende inbraakalarmen waren afgegaan. 'Bij nazicht naar eventuele verdachte omstandigheden hebben onze ploegen gezien dat er rookontwikkeling was in het restaurant Murni', zei Bruyns toen.  Iets na 10 uur werd het domein opnieuw vrijgegeven. De schade in beide restaurants bleek mee te vallen. 

Het Grand Café in het kasteel opende eind juni. Het is een tijdelijk horecaproject van ondernemer Wim Van der Borght.

De podcasts van De Standaard