• De drone was volgens de VS te dicht genaderd bij de USS Boxer. (Archiefbeeld)

VS halen Iraanse drone neer

De Verenigde Staten hebben boven de Straat van Hormoes een drone neergehaald. Die drone zou te dicht bij een Amerikaanse boot genaderd zijn.

De drone zou zich op minder dan een kilometer van het oorlosgsschip de USS Boxer bevonden hebben, en was daardoor 'bedreigend', aldus het Pentagon. De drone zou daarbij vernietigd zijn. Volgens de Amerikanen ging het om een defensieve actie.

De woordvoerder van het Pentagon vermeldde niet expliciet van waar de drone kwam. De Amerikaanse president Donald Trump bevestigde donderdagavond het incident met de drone, en hij stelde wel duidelijk dat het om een Iraanse drone ging. Volgens hem was er herhaaldelijk opgeroepen de drone weg te halen uit de omgeving.

'Het is de jongste van vele provocerende en vijandelijke acties van Iran tegen schepen die in internationale wateren opereren', verklaarde de Republikein. 'De VS behouden zich het recht voor hun personeel, inrichtingen en belangen te verdedigen', aldus de president, die andere landen oproept hun schepen in de regio goed te beveiligen.

Iran heeft geen informatie over een drone 'die vandaag vermist zou zijn', zo verklaarde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif bij zijn aankomst op een zitting van de VN in New York. 'We hebben noch in de Straat van Hormoes, noch elders een drone verloren', schreef de Iraanse viceminister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi vrijdag op Twitter. Hij beweert dat de Amerikanen per abuis een eigen drone neergeschoten hebben.

Vorige maand werd een Amerikaanse drone door Iran uit de lucht geschoten boven de Straat van Hormoes.

Spanningen

Eerder deze week was er ook al een ander incident in de regio. Iran nam er een Britse tanker in beslag omdat die olie gesmokkeld zou hebben. Het is in dezelfde regio dat Iran eind juni een Amerikaanse drone neerhaalde. De VS overwogen toen militaire represailles te nemen, maar dat werd op het laatste moment afgeblazen.

Het incident drijft de olieprijs op de groothandelsmarkten weer omhoog. Zowat een vijfde van alle olie die wereldwijd wordt geproduceerd, passeert per boot door de Straat van Hormoes, die de Perzische Golf verbindt met de Indische Oceaan.

De spanningen in het Golf­gebied zijn sterk toegenomen nadat de Verenigde Staten eenzijdig het nucleaire verdrag met Iran hadden opgezegd. De VS beschuldigen Iran ervan verantwoordelijk te zijn voor een reeks aanvallen tegen commerciële schepen, maar Iran ontkent dat.

Bron: Reuters

De podcasts van De Standaard