Trump neemt voorzichtig afstand van 'send her back'-geroep

Een groep aanhangers van Donald Trump scandeerde bij een campagnerally in North Caroline 'zend haar terug' toen de Amerikaanse president het over congreslid Ilhan Omar had. Maar Trump zei achteraf 'niet akkoord' te zijn met de roepers.

Tijdens de campagnerally in Greenville, North Carolina haalde de Amerikaanse president Trump opnieuw uit naar de vier Democratische congresvrouwen die bekend staan als 'The squad'. Volgens hem voeden zij de opkomst van een gevaarlijk extreem-links en 'haten' ze Amerika. Toen de president uithaalde naar congreslid Ilhan Omar, als kind samen met haar familie vanuit Somalië naar de VS was gevlucht, scandeerden zijn aanhangers 'Stuur haar terug'.

Tijdens een ontmoeting met de pers in het Witte huis kreeg Trump de vraag waarom hij de roepers niet vroeg om te stoppen. 'Ik denk dat ik dat wel deed, ik begon snel te praten', verdedigde hij zich. 'Het was nogal een geroep, ik voelde me er een beetje slecht bij.' Hij gaf ook aan 'er niet blij mee te zijn'. 'Ik ga er niet mee akkoord', zei hij zonder al te diep in detail te gaan. Hij ontkende ook dat zijn aanhangers gewoon zijn oproep volgden om de parlementsleden het land uit te zetten. 'Als je het zou onderzoeken zul je merken van niet'.

Op Twitter toonde Trump zich minder afkerig. 'Wat een menigte, wat een fantastische mensen', schreef hij daar. 'Het enthousiasme blaast onze extreem-linkse tegenstanders weg'.

Het scanderen van de leuze roept herinneringen op aan de presidentsverkiezingen van 2016. Toen jouwden de Trump-aanhangers 'lock her up' om hun afkeer van de democratische presidentskandidate Hillary Clinton te tonen. 

Omar zelf reageerde op het geroep door te citeren uit een gedicht van Maya Angelou.  'Je mag me neerschieten met je woorden, je mag me snijden met je ogen, je mag me vermoorden met je haat, maar toch, als lucht, zal ik verrijzen.' Ze wees er ook op dat ze is 'waar ik moet zijn: in de kamer van volksvertegenwoordigers'. 

Bron: KameraOne, BBC, Twitter

De podcasts van De Standaard