Zeker 33 doden bij brandstichting in Japanse animatiestudio

Bij een brand in een animatiestudio in het Japanse Kyoto zijn donderdag minstens 33 doden gevallen, zo zeggen de hulpdiensten. Tientallen mensen raakten gewond. Het is de grootste massamoord in het land in twee decennia.

De brand brak om 10.30 uur lokale tijd (3.30 uur Belgische tijd) uit bij Kyoto Animation, dat verscheidene populaire animatiereeksen produceert. Naast 33 doden is er ook sprake 36 gewonden. Veel mensen lijken het gebouw te zijn willen ontvluchten, maar kwamen vermoedelijk door verstikking om. 

Op het moment dat de brand uitbrak waren ongeveer zeventig mensen aanwezig in het gebouw. De brandweer zette 35 bluswagens in, maar het duurde toch drie uur voordat de brand onder controle was. 

Benzine

Het vuur zou zijn aangestoken door een man die benzine had uitgegoten - getuigen hebben het ook over een brandbom - aan het drie verdiepingen tellende gebouw. Hij riep volgens getuigen 'jullie gaan allemaal sterven'.

Het persagentschap Kyodo weet dat de politie al een verdachte ondervraagd heeft. Het gaat om een veertiger die gewond raakte bij de brand en naar het ziekenhuis werd gebracht.  Hij is nog niet verhoord. Over zijn motief is nog niets bekend.

Animatie

Kyoto Animation maakt populaire animatiereeksen, zoals 'K-On!'  en 'The Melancholy of Haruhi Suzumiya'. In het gebouw is ook een animatieschool aanwezig. Er werken 160 mensen. 

'Verschrikkelijke daad'

De Japanse premier Shinzo Abe heeft 'geen woorden voor deze verschrikkelijke daad', en getuigt zijn deelneming aan de getroffen families. Japan staat bekend om zijn lage misdaadcijfers, en daardoor komt deze aanslag er extra hard aan.

Het is de ergste massamoord in het land in zowat twee decennia: in 2001 kwamen ook tientallen mensen om bij een aanslag op een gebouw in Tokio. 

Bron: Belga, Reuters

De podcasts van De Standaard