Foto: afp

Ook vier Republikeinen veroordelen 'racistische opmerkingen' van Trump

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, dat in handen is van de Democraten, heeft in een resolutie de ‘racistische opmerkingen’ van Donald Trump veroordeeld. Ook vier Republikeinen steunden de motie.

Zondag ontstond ophef na enkele tweets van de president, die impliceerden dat vier progressieve Democratische Congresvrouwen met een andere huidskleur ‘terug [...] naar de plaatsen waar ze vandaan komen’ moeten. Zonder hen bij naam te noemen verwees Trump duidelijk naar een groep vrouwen die zich sinds hun verkiezing in het congres verzetten tegen de president: Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Presley, Rashida Tlaib en Ilhan Omar. Drie van hen zijn in de Verenigde Staten geboren.

‘Het Huis van Afgevaardigden veroordeelt met klem de racistische opmerkingen van president Donald Trump, die angst voor en haat tegenover nieuwe Amerikanen en mensen met kleur legitimeren en vergroten’, zegt de tekst. Letterlijk: 'The House of Representatives strongly condemns Trump’s racist comments that have legitimized and increased fear and hatred of new Americans and people of color.'

In het Huis stemden 240 leden voor de resolutie en 187 leden tegen. Ook vier Republikeinen schaarden zich achter de tekst: Will Hurd, Brian Fitzpatrick, Fred Upton en Susan Brooks. Ook de onafhankelijke Justin Amash steunde de resolutie.

Trump verdedigde zijn tweets eerder deze week in het Witte Huis. Hij zei dat het Congresleden zijn die Amerika haten. ‘Als ze niet gelukkig zijn kunnen ze vertrekken, en weet je wat? Ik ben er zeker van dat er veel mensen zullen zijn die hen niet zullen missen.’

Op een gezamenlijke persconferentie hebben de vier parlementsleden eerder ook al gezegd dat Trump een agenda van blanke nationalisten volgt en met zijn retoriek verdeeldheid probeert te zaaien. De vrouwen noemen de uitspraken van Trump een ‘schaamteloze racistische’ aanval op verkozenen, en een poging om de aandacht af te leiden van de ‘corrupte en onmenselijke praktijken’ van zijn regering.

Bron: blg, eigen berichtgeving