Von der Leyen nipt verkozen als nieuwe Commissievoorzitter

Ursula von der Leyen overleefde de stemming in het Europees Parlement in Straatsburg nipt met 383 stemmen. Ze volgt de Luxemburger Jean-Claude Juncker op en wordt de eerste vrouwelijke voorzitter van de Europese Commissie

De Duitse Von der Leyen had minstens 374 stemmen nodig en had er dus maar negen op overschot. 327 Europarlementsleden stemden tegen haar, 22 leden onthielden zich. Eén iemand stemde blanco. De resultaten werden haar desondanks onder applaus overhandigd door de voorzitter van het Europese parlement David Sassoli.

'Ik ben vereerd door het vertrouwen dat jullie me schenken', zei Von der Leyen. 'Dat vertrouwen is een vertrouwen voor een verenigd Europa, dat bereid is samen te vechten voor de toekomst.', zegt ze. 'Mijn taak is enorm, en mijn werk start nu', vervolgt ze. 'Laat ons samenwerken voor een sterk en verenigd Europa.'

Met Von der Leyen krijgt Europa in elk geval een politicus aan het hoofd die de zaak van de Europese integratie en eenheid erg dierbaar is. Daarover liet ze in haar toespraak aan het Parlement niet de minste twijfel bestaan. In vloeiend Duits, Frans en Engels hield ze een gloedvol betoog waarin ze de Europese Unie hartstochtelijk verdedigde. Met een hulde aan Simone Veil, Holocaust-overlever en een van de Europese pioniers, nam ze het grootste deel van het Parlement meteen voor zich in.

Steun kort voor stemming

Kort voor aanvang van de stemming zegden zowel de socialistische als liberale fractieleiders hun steun toe aan de Duitse christendemocrate. Met de steun van de verkozenen van haar eigen Europese Volkspartij (182 zetels) en van de socialistische (153 zetels) en liberaal-centristische (108) fracties geraakte Von der Leyen aan de vereiste absolute meerderheid van 374 stemmen.

Volgens fractieleider Dacian Ciolos van het liberaal-centristische Renew Europe zou hoogstens een vijftal leden tegen Von der Leyen stemmen. Bij de socialisten zouden ongeveer dertig Belgen, Duitsers, Fransen, Slovenen, Oostenrijkers en Nederlanders de Duitse kandidaat-voorzitter niet steunen.

Naast de drie traditionele politieke families kon Von der Leyen dinsdag ook de steun van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging (14 zetels) in de wacht slepen. Ook een deel van de conservatieve ECR zou voor Von der Leyen stemmen. Binnen die fractie kiest N-VA voor een onthouding, althans dat lieten Geert Bourgeois en Johan Van Overtveldt voor aanvang van de stemming op Twitter verstaan. Assita Kanko heeft zich ook onthouden, dat liet ze na afloop weten via Twitter. De groenen, het uiterst linkse GUE en het uiterst rechtse ID stemmen tegen Von der Leyen.

Bron: Belga, Eigen berichtgeving

De podcasts van De Standaard