Foto: REUTERS

‘Files onvermijdelijk’: erg druk weekend op de weg verwacht

Touring en VAB verwachten voor het weekend van 21 juli erg moeilijk verkeer op de Europese wegen richting het zuiden en moeilijk verkeer met kleinere files terug noordwaarts in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Zwitserland, Oostenrijk en Italië. Files zijn onvermijdelijk, zeker voor het vertrek, klinkt het.

Vrijdag wordt een oranje vertrekdag in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk Zwitserland. Elders voorspelt men druk maar vlot verkeer. De drukte begint vanaf de middag en zal tot ’s avonds duren. Voor de terugkeer verwacht Touring geen problemen, terwijl VAB een oranje dag voorspelt in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.

Zaterdag is in heel Europa een te mijden rode reisdag voor het vertrek. De eerste files zullen ‘s ochtends vroeg opduiken, met de drukste uren tussen 10.00 en 15.00 uur, aldus Touring. Voor de terugkeer wordt het volgens Touring minder druk, met moeilijk verkeer met kleinere files. VAB voorspelt daarentegen ook voor de terugweg een rode dag in Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland.

Ook zondag blijft erg druk: voor het vertrek druk maar vlot verkeer in Europa, voor de terugkeer een moeilijke dag in Duitsland. Touring raadt dan ook aan vanaf zaterdagmiddag te vertrekken of pas op zondag. De beste dag voor de terugkeer is vrijdag, in mindere mate zondag. VAB verwacht een oranje vertrekdag in België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk, terwijl het in Zwitserland opnieuw een rode dag wordt.

In Frankrijk zijn de voornaamste knelpunten de A10 Parijs-Bordaux-Hendaye, de A7 Lyon-Orange, de A9 Narbonne-Spaanse grens (Le Perthus) en de A71/A75 Vierzon-Clermont Ferrand-Beziers.

In Duitsland gaat het om de A8 Karlsruhe-Stuttgart-München-Salzburg, de A5 tussen Karlsruhe en Bazel, de A3/A9 Frankfurt Nürnberg-München, de A7 van Würzburg tot Ulm, de ring (A99) van München en de grensovergangen met Oostenrijk te Kufstein en Füssen.

In Oostenrijk wordt de grootste drukte verwacht op de Brennersnelweg (A13), de Tauernsnelweg (A10) van Salzburg naar Villach, bij de bij de Karawankentunnel op de A11 van Villach verder naar Slovenië en in de omgeving van Wenen. Daarenboven wordt het sluipverkeer tijdens het weekend geweerd van de lokale wegen in Tirol en Salzburgerland.

In Zwitserland, tot slot, wordt het aanschuiven op de A2 Luzern-St. Gotthard-Italië (voor de Sint-Gotthardtunnel vanaf ‘s ochtends vroeg) en de omgeving van Bern, Montreux en Zürich. Aan de Gotthardtunnel kan de wachttijd oplopen tot een uur.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard