Foto: EPA-EFE

Trump blijft congresvrouwen aanvallen: 'Ze moeten zich excuseren voor vuile taal'

De tweets waarin de Amerikaanse president Trump een aantal vrouwelijke parlementsleden oproept ‘terug te keren naar hun eigen land’ maakt afkeurende reacties los. De geviseerde vrouwen zien in de tweets het definitieve bewijs in dat Trump racistisch is, en liefst een einde wil maken aan de diversiteit in de VS. Trump zelf bijt van zich af.

Trump verstuurde zondag drie berichten waarin hij zijn beklag doet over vrouwelijke democraten, die volgens hem uit landen komen die ‘de meest corrupte regeringen ter wereld’ hebben. Hij zegt dat ze de problemen maar moeten oplossen in de landen ‘waar ze vandaan komen’. ‘Ze kunnen niet snel genoeg vertrekken’. Zonder ze bij naam te noemen lijkt hij te verwijzen naar een groep vrouwen die zich sinds hun verkiezing in het congres duidelijk verzetten tegen de president: Alexandria Ocasio-Cortez, Ayanna Presley, Rashida Tlaib en Ilhan Omar.

Omar, het eerste Amerikaanse congreslid dat een hoofddoek draagt, wijst er fijntjes op dat ze als congreslid alleen aan de VS trouw heeft gezworen. ‘Dat is waarom we ervoor vechten om het te beschermen tegen een van de de slechtste, meest corrupte en onbekwame presidenten die we ooit hebben gehad.’

Alexandria Ocasio-Cortez, met een Puertoricaanse moeder, wijst er eveneens op dat het land waar ze vandaan komt de VS is. ‘Je bent kwaad omdat je tegen een Amerika waar wij deel van uitmaken bent.’ Ze beschuldigt hem ervan ‘een bang Amerika’ als basis voor zijn ‘rooftocht’ te gebruiken.

De zwarte Ayanna Pressley ziet in de tweets een perfecte illustratie van wat racisme is. ‘We gaan nergens heen. Behalve terug naar Washington, om er te vechten voor de families die je dagelijks marginaliseert en kwaad over spreekt’, richt ze zich tot Trump.

Pelosi

De geviseerde vrouwen krijgen steun van congresvoorzitter Nancy Pelosi. Zij lag de voorbije weken nochtans meermaals in de clinch met partijgenotes over het migratiebeleid. Maar ook zij noemt de opmerkingen van Trump ‘xenofobe commentaren die bedoeld zijn om ons land te verdelen’. Ze ziet er ook onomwonden het bewijs in dat Trumps slogan ‘Make America great again’ voor hem eigenlijk gewoon neerkomt op Amerika blank maken. 

Haat

In de Amerikaanse media wordt geschokt gereageerd. New York Times wijst erop dat Trump het racistische vuur weer aanwakkert. ‘Geen enkele recente president is er zo in geslaagd om in te spelen op de haat van blanke Amerikanen’, klinkt het in een analyse.

Ook CNN stelt onomwonden vast dat het om racistische opmerkingen gaat. ‘De president gebruikt racistische taal om onterecht te suggereren dat de progressieve democrates geen Amerikaanse burgers zijn’. Volgens de zender is de ‘meest openlijk racistische’ opmerking van Trump echter niet verrassend meer.

De president zelf ziet geen graten in zijn uitspraken. Op Twitter beschuldigt hij op zijn beurt de 'radicaal-linkse congresvrouwen' van racisme en het verspreiden van haat. 'Wanneer zullen ze zich verontschuldigen?', zo vraagt hij zich af.