Foto: BELGA

Met deze regel wil Beerschot KV Mechelen een hak zetten

Dat het bondsreglement een kluwen is, bewijst de juridische strategie waarmee Beerschot alsnog hoopt in eerste klasse te mogen spelen. De club haalde een slag thuis bij de Brussesle rechtbank, maar zowel de Pro League als de Voetbalbond tekenen beroep aan tegen de beslissing.

Wie speelt dit seizoen in 1A? Amper twee weken voor de competitiestart kennen we het antwoord nog steeds niet zeker. Het BAS besliste deze week dat dat KV Mechelen wordt, maar voetbalclub Beerschot trok naar een Brusselse rechtbank met een eenzijdig verzoekschrift om die beslissing ongedaan te maken. Beerschot kreeg daar gelijk, maar de Pro League tekent al weer beroep aan tegen de uitspraak van de Brusselse rechter. 

Beerschot haalde voor de Brusselse rechter Artikel 2008B van het reglement aan; Daarin staat dat bij degradatie als sanctie voor competitievervalsing de degradatie effectief moet plaatsvinden. Indien dat niet mogelijk is, moet de club in kwestie een seizoen inactief blijven of deelnemen aan een kampioenschap voor reserven.

Artikel 2008B van het reglement beschrijft wat er moet gedaan worden met clubs die zich schuldig maken of op enige wijze deelnemen aan een daad van of poging tot competitievervalsing, clubs die zo’n daad niet verhinderen en clubs die de bond hiervan niet inlichten. Een van de benoemde straffen in zo’n geval is degradatie, die aanvankelijk aan KV Mechelen werd opgelegd. Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) besliste eerder deze week dat dat echter zowel voor KV Mechelen als Waasland-Beveren onmogelijk is, waardoor beide ploegen dit seizoen toch in 1A mogen spelen.

Provinciaal reservenkampioenschap?

Het nieuws werd bevestigd door de Pro League en de Belgische voetbalbond, maar de Brusselse rechtbank van eerste aanleg besliste gisteren anders daarover. Beerschot diende bij het gerecht een eenzijdig verzoekschrift bij hoogdringendheid in en steunt daarvoor op wat er in punt 213 van Artikel 2008B wordt gezegd:

De degradatie moet in elk geval effectief plaatsvinden. Indien dit niet mogelijk is, moet, in plaats van de degradatie, beslist worden dat deze club gedurende één seizoen inactief moet blijven met haar eerste ploeg(en) ofwel moet deelnemen aan een kampioenschap van reserven op provinciaal vlak.

‘Zwakker dan zwak’

Of Beerschot met deze regel nog de promotie naar 1A kan afdwingen, is zeer onzeker. De advocaat van KV Mechelen reageerde intussen ook op de beslissing van de rechtbank van eerste aanleg. ‘Dit is nog zwakker dan zwak. De rechtbank van eerste aanleg is niet bevoegd. De geopperde sancties werden door het BAS niet gevorderd tegen KV Mechelen en kunnen niet uitgevoerd worden’, luidt het.

Pro League in beroep

De Pro League - die zijn standpunt niet kon verdedigen bij de Brusselse rechter omdat Beerschot een eenzijdig verzoekschrift indiende - liet zaterdag weten dat hij in beroep gaat. Dat beroep zou opschortend werken, waardoor de competitie voorlopig toch in 1A zoals gepland op 27 juli en in 1B in het eerste weekend van augustus kan starten. Ook de Belgische Voetbalbond liet al weten dat hij derdenverzet aantekent tegen de uitspraak.  

Er moet binnen de twee weken een volledige uitspraak van het BAS komen in het dossier. Anders kan het begin van de competitie, die normaal over twee weken van start gaat, mogelijk uitgesteld worden.

De podcasts van De Standaard