Foto: BELGA

Beerschot stelt Voetbalbond in gebreke en vraagt UEFA om actie te ondernemen, spelers reageren geschrokken op uitspraak BAS

Pierre François, CEO van de Pro League, bevestigde donderdag formeel dat Beerschot, en ook Lokeren, onherroepelijk in 1B zullen uitkomen, maar de Antwerpse club laat het daar niet bij. Beerschot heeft de Koninklijke Belgische Voetbalbond officieel gevraagd om in 1A uit te komen, heeft voor het geval dat dat niet gebeurt een schadeclaim ingediend en heeft ook de Europese Voetbalfederatie UEFA gevraagd om actie te ondernemen.

LEES OOK. Geen degradatie, maar ook nog niet vrijgesproken: 5 pertinente vragen over uitspraak van BAS voor KV Mechelen en Waasland-Beveren (+)

LEES OOK. Beerschot woedend: “De competitie moet uitgesteld worden en Beerschot moet toegelaten worden tot 1A”

“Voetbalclub Beerschot heeft donderdag officieel gevraagd aan de KBVB om in het voetbalseizoen 2019-2020 in de afdeling 1A uit te komen, plaats waar zij recht op heeft bij schuldigverklaring van voetbalclub KV Mechelen aan competitievervalsing”, meldde Thomas Gillis, advocaat van Beerschot. “Over het schuldig zijn aan matchfixing door de vervolgde bestuurders van KV Mechelen en de toerekening aan de club bestaat al geruime tijd niet de minste twijfel meer. De verplichte sanctie van degradatie is al evenmin voor discussie vatbaar. De beslissing die het BAS woensdag bekendmaakte is een kaakslag voor ons voetbal en bij uitbreiding voor onze volledige sport.”

“Beerschot heeft donderdag dan ook aan de UEFA gevraagd haar verantwoordelijkheid op te nemen, actie te ondernemen en te tonen dat het haar menens is in haar harde strijd tegen het fenomeen matchfixing.”

“Tenslotte heeft de club de KBVB in gebreke gesteld voor de enorme financiële schade die zij zou leiden indien zij inderdaad niet in de hoogste afdeling zou mogen uitkomen tijdens het seizoen 2019-2020.”

Spelers van Beerschot geschrokken

De spelers van Beerschot weten sinds woensdag na de tussentijdse uitspraak van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) dat ze alsnog zullen uitkomen in 1B. “De spelersgroep kreeg een serieuze klap in het gezicht”, reageerde middenvelder Joren Dom donderdag op de website van de Ratten.

KV Mechelen en Waasland-Beveren komen uit in 1A, Beerschot en Lokeren spelen volgend seizoen in 1B. Dat is het verdict van het arbitragecollege. De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en de Pro League zijn niet van plan in te grijpen. “Dat was voor de spelers een serieuze klap in het gezicht. Het ongeloof was groot en we waren geschrokken door de uitspraak van het BAS. Maar we moeten dit zo snel mogelijk te boven komen. De ene speler zal er al wat langer over doen dan de andere maar, net als ons bestuur, zijn ook de spelers strijdvaardig”, aldus de 29-jarige Dom, nota bene jeugdspeler van KV Mechelen. “Deze tegenslag zal ons echter niet stoppen. We hebben een sterke kern en onze enige job is zoveel mogelijk wedstrijden proberen te winnen.”

Volgens doelman Mike Vanhamel zal Beerschot hier sterker uitkomen. “Dit heeft geen schade toegebracht aan het groepsgevoel, integendeel. En vandaag op training merkte je dat de wederopstanding is ingezet”, beweert Vanhamel. “We zetten onze voorbereiding gewoon voort. We moeten het ongeloof en de frustratie omzetten in positieve energie. Het enige wat wij kunnen en moeten doen, is keihard trainen en presteren op het veld.”

Nieuwkomer Ryan Sanusi baalt. “Ik ben naar hier gekomen om in 1A te spelen. Dat ons dat nu wordt afgenomen, maakt me best wel kwaad. Als het nog verandert, des te beter. En anders moeten we ons hierbij neerleggen. Het is wat het is. De spelers moeten ons focussen op het voetbal. Wij gaan klaar zijn voor de start van de competitie”, benadrukt de middenvelder.

“Pro League kan competitiestart niet uitstellen”

De indeling van zowel 1A als 1B voor het komende seizoen ligt na de tussentijdse beslissing van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) vast. Dat zeg Pierre François, CEO van de Pro League, donderdag in een persbericht. “Het is niet mogelijk om de start van de competitie uit te stellen of het aantal ploegen te wijzigen.”

Om duidelijkheid te hebben over het competitieverloop, besliste het BAS om woensdag een tussentijds vonnis uit te vaardigen. Het arbitragecollege oordeelde op basis van het bondsreglement dat de gevorderde degradatie voor KV Mechelen en Waasland-Beveren niet meer kan, omdat de bondsactie daarvoor te laat is ingesteld. Er resten wel nog andere sanctiemogelijkheden, die pas uitgesproken kunnen worden als het BAS zich over de grond van de zaak heeft uitgesproken. Op de eis van Beerschot om de competitiestart uit te stellen, of om met minstens 17 ploegen aan te treden in 1A, gaat de Pro league niet in.

“Tot dan moet er bijzonder omzichtig omgegaan worden met commentaar. De uitspraak van het BAS gisteren/woensdag concentreerde zich enkel op de mogelijke sanctie van degradatie. De uitspraak ten gronde over de mogelijke manipulatie van de wedstrijden volgt nog. Hier kunnen nog sancties aan verbonden zijn”, aldus François.

Van die definitieve uitspraak hangt ook de verdeling van de Europese tickets af. Al wordt verwacht dat de UEFA niet zal wachten op de volledige uitspraak van het BAS om daarover een beslissing te nemen. “De Pro League gaat uit van duidelijkheid op korte termijn betreffende het Europese voetbal voor de betrokken Belgische clubs”, aldus François.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard