Gespannen debat tussen Johnson en Hunt gedomineerd door Brexit

In het Verenigd Koninkrijk zijn de twee kandidaten die premier Theresa May willen opvolgen, Boris Johnson en Jeremy Hunt, dinsdagavond op televisie met elkaar in debat gegaan. Het duel, dat in een gespannen sfeer verliep, werd gedomineerd door de Brexit.

Huidig minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt was tijdens het gesprek bijzonder scherp voor zijn rivaal. Hij wilde onder andere weten of Johnson, die de scheiding tegen oktober mét of zonder akkoord rond wil hebben, ontslag zou nemen indien dat plan niet lukt.

Aanvankelijk weigerde Boris Johnson op de vraag te antwoorden, maar uiteindelijk zei hij niet te zullen opstappen indien de Brexit opnieuw wordt uitgesteld. ‘Ik wil de EU er niet toe aanzetten om door het weigeren van een akkoord mijn ontslag uit te lokken’, argumenteerde hij. ‘Boris in Downing Street, dat is dus het enige dat telt’, was het cynische antwoord van Jeremy Hunt.

Nog tijdens het debat zette Hunt vooral zijn kwaliteiten als onderhandelaar in de verf, terwijl Johnson hamerde op zijn voornemen om niet toe te geven aan Brussel. ‘Ik denk niet dat er een Brexit zonder deal komt. Maar we willen wel zo’n Brexit zonder deal voorbereiden om heel erg overtuigend over te komen in de ogen van de 27 andere lidstaten’, zei Johnson.

‘Nood aan optimisme’

De voormalige burgemeester van Londen voegde daaraan toe dat het zelfs in het geval van een ‘no deal’ nog wel zal meevallen met de kosten, ‘als we ons er maar op voorbereiden’. ‘Groot-Brittannië heeft eerlijk gezegd nood aan een beetje optimisme. We zijn veel te defaitistisch geweest’, besloot Johnson.

Zijn uitspraak was koren op de molen van Jeremy Hunt, die zijn concurrent prompt beschuldigde van ‘blind optimisme’ zijn programma te hebben gemaakt. ‘Om te slagen in de Brexit hebben we een leider nodig die ons door een grote constitutionele crisis loodst en dat betekent ook eerlijk zijn tegenover de mensen’, besloot Hunt.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard