Foto: BELGA

Openbreken groothandelsprijs haalt Telenet onderuit op beurs

Telecomgroep Telenet zakte op de Brusselse beurs meteen diep in het rood. Beleggers maken zich zorgen omdat concurrenten minder zullen moeten betalen om toegang te krijgen tot het kabelnetwerk. Dat zou de positie van Telenet onder druk kunnen zetten.

Aan het einde van de beursdag moest Telenet uiteindelijk -8,89 procent toegeven. Bij Proximus was de schade iets minder groot, maar ook die telecomgroep sloot 4,91 procent in het rood. 

De daling komt niet volledig onverwacht: het aandeel reageerde op het tariefvoorstel dat vrijdagavond was gelanceerd door toezichthouder BIPT. Die berekende vrijdag al dat de prijzen zouden dalen, wat aan de winstmarge van Telenet zou vreten.

Een van de spelers die baat zouden hebben bij lagere tarieven, is Orange. Dat aandeel stond maandag dan weer mooi in het groen, met een winst van 3,11 procent. Orange heeft al langer plannen om een ‘internet only’-aanbod te lanceren. Het aandeel van concurrent Proximus kan niet profiteren: blijkbaar vrezen beleggers dat ook deze mastodont zou lijden onder de prijzenslag, en het aandeel gaat dan ook ruim twee procent lager.

Het gaat nog om een tariefvoorstel. De betrokkenen kunnen nu reageren, tegen eind dit jaar zouden de tarieven voor de periode 2019-2023 vastgelegd worden.

Het is nog niet duidelijk welke houding Telenet zal aannemen. ‘We gaan het document de komende weken in detail bestuderen’, is het enige wat het bedrijf al kwijt wil.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard