Foto: SEA-EYE

Duitsland wil deel migranten aan boord reddingsschepen opvangen

Duitsland heeft de Europese Commissie meegedeeld dat het een deel van de migranten die zich aan boord van de ngo-schepen Alan Kurdi en Alex bevinden, wil opvangen. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zaterdag.

De Alan Kurdi is een schip van de Duitse ngo Sea-Eye en heeft naar eigen zeggen 65 migranten aan boord die gered werden toen ze met een rubberboot de Middellandse Zee probeerden over te steken. Sea-Eye liet vrijdagavond weten dat het schip, genoemd naar de 2-jarige Syrische jongen die in 2015 op zee verdronk - koers zet naar Lampedusa, ondanks het verbod van Italië om in een van zijn havens aan te meren. ’Wij zijn niet geïntimideerd door een minister van Binnenlandse Zaken (Matteo Salvini, red.) en zetten koers naar de dichtstbijzijnde veilige haven’, luidde het op Twitter.

Voorlopig blijft de Alan Kurdi voor de kust van Lampedusa ronddobberen in internationale wateren, maar Duitsland liet alvast weten een deel van de migranten te willen opnemen. ’Wie mensen van een zekere verdrinkingsdood redt, vervult zijn humanitaire plicht’, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Berlijn.

Minister Seehofer legt wel de vraag van zijn Italiaanse collega Salvini naast zich neer om de EU-lidstaat onder wiens vlag een ngo-schip met migranten aan boord vaart, verantwoordelijk te maken voor de opvang van die migranten. In een brief aan Seehofer zei Salvini vrijdag nog eens dat Italië niet langer ’de enige hotspot van Europa wil zijn’.

Seehofer blijft voor een Europese oplossing voor de opvang van migranten pleiten. Toch toont hij zich ook bereid een deel van de meer dan vijftig mensen aan boord van de Alex op te vangen. Ook dat schip, van de Italiaanse organisatie Mediterranea Saving Humans, wil koers zetten naar een Italiaanse haven, maar krijgt daarvoor geen toestemming.

Vorige week voer een schip nog tegen de wil van Italië in toch naar Lampedusa. Kapitein Carola Rackete van de Sea-Watch 3 werd er prompt opgepakt, maar later weer vrijgelaten. Dinsdag verschijnt ze voor de rechter op beschuldiging van het faciliteren van illegale migratie.

Bron: Belga
In het nieuws