Foto: AFP

Hitterecord in Alaska: kwik stijgt boven de dertig graden

Donderdag werd in Anchorage, de grootste stad van de Amerikaanse staat Alaska, een recordtemperatuur gemeten van 32 graden. Dat tweette het Amerikaanse nationale weerbureau. Het vorige record was liefst vijftig jaar oud en stond op 29,4 graden.

Normaal gezien is de gemiddelde maximumtemperatuur voor een 4 juli in Anchorage 18,3 graden, zeggen de meteorologen van de Amerikaanse National Weather Service (NWS).

In Alaska werden dit voorjaar al warmterecords gebroken. Dat gebeurde in de Arctische zone, die zeer gevoelig is voor klimaatverandering.

Volgens wetenschappers warmt Alaska twee keer zo snel op als het mondiale gemiddelde. Van ‘1901 tot 2016 stegen de gemiddelde temperaturen in de Verenigde Staten met één graad Celsius, terwijl ze in Alaska met 2,6 graden stegen’, verklaarde Rick Thoman, een expert van het Alaska Climate Policy and Assessment Center, in april.

‘Verschillende andere historische records zijn gebroken op verschillende observatieplaatsen in het zuiden van Alaska’, voegde de NWS er vrijdagochtend aan toe.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard