Foto: AFP

Facebookgroep over ‘foute mannen’ in strijd met privacywetgeving

Een Facebookgroep waarop vrouwen elkaar waarschuwen voor ‘foute mannen’, is in strijd met de Europese privacywetgeving. Dat zegt de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit vrijdag. De oprichters van de groep riskeren onder meer een geldboete.

Het Belang Van Limburg en Het Nieuwsblad schreven vrijdag over de groep ‘Foute Mannen’, die in 2016 werd opgericht door twee vrouwen en intussen al meer dan 300 leden telt. De uitsluitende vrouwelijke leden waarschuwen er elkaar voor mannen die volgens hen niet deugen. Dat gebeurt met naam en foto.

Een geviseerde man diende bij de politie een klacht in wegens laster en eerroof. Hij had contact opgenomen met de oprichtsters om zijn gegevens te laten verwijderen, maar de vrouwen gingen niet in op die vraag. De man had de groep ook bij Facebook gerapporteerd, eveneens zonder resultaat.

Wat de vrouwen doen, mag nochtans niet, zegt de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit. ‘De algemene verordening gegevensbescherming (de Europese wetgeving, red.) is hier van toepassing. Om die te respecteren, moet je aan verschillende voorwaarden voldoen’, klinkt het.

Recht op rectificatie

En op dat punt lijken de beheerders van de groep ‘Foute Mannen’ zelf in de fout te gaan. ‘Als je gegevens verwerkt van een persoon, moet je daar informatie over geven. Dat is hier niet het geval. De persoon moet ook zijn recht op rectificatie of gegevensverwijdering kunnen uitoefenen. Ook dat is niet het geval.’

Het feit dat de groep privé is, speelt geen rol. ‘Er is wel een uitzondering voor een persoonlijke of huishoudelijke gegevensverwerking, maar die is zeer beperkt. De groep mag dan wel privé zijn, het delen van gegevens met 300 vrouwen is niet strikt persoonlijk.’

Op inbreuken tegen de verordening staan verschillende straffen, zoals een verbod om nog gegevens te verwerken of een geldboete.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen