Foto: AP

Juncker: ‘Benoeming nieuwe Commissievoorzitter niet transparant’

Afscheidnemend Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vindt dat zijn opvolgster Ursula von der Leyen op een ontransparante manier benoemd werd. Hij vindt het niet kunnen dat het systeem van de Europese Spitzenkandidaten niet werd gevolgd.

Juncker betreurt dat de Europese staatshoofden en regeringsleiders de Spitzenkandidaten van de fracties in het parlement hebben verworpen. ‘Het proces was niet zeer transparant’, vindt hij. ‘Maar het proces dat ertoe geleid heeft dat ik in 2014 genomineerd werd was dat wel, want er waren Spitzenkandidaten en men wist wat er zou gebeuren wanneer deze of gene partij de grootste werd in het parlement. Het is helaas geen traditie geworden’, aldus de Luxemburger.

Eerder deze week schoven de Europese staatshoofden en regeringsleiders Ursula von der Leyen naar voren als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Velen hadden kritiek op die aanstelling, omdat het systeem van de Spitzenkandidaten omzeild werd. Von der Leyen, de Duitse minister van Defensie, nam zelfs niet deel aan de Europese verkiezingen in mei. Ze moet nu wel nog een meerderheid van het Europees Parlement achter zich zien te krijgen. Die stemming vindt plaats in de week van 15 juli.

De Spitzenkandidaten die wel door de fracties in het Europees Parlement naar voren werden geschoven, moeten het zonder topjob stellen.

‘Ik heb in de Raad gezegd dat ik altijd al had gedacht dat ik de geschiedenisboeken zou ingaan, maar niet op deze manier. Nu ben ik een zeer unieke soort, want ik ben de eerste en laatste Spitzenkandidaat’, zei Juncker.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard