• Sassoli

Nieuwe voorzitter Europees parlement is Italiaan

De Italiaanse sociaaldemocraat David Sassoli (63) is verkozen tot nieuwe 'presidente del Parlamento europeo'. Hij mag zich de komende tweeënhalf jaar voorzitter van het Europees parlement noemen.

Het Europees Parlement heeft woensdag onafhankelijk een nieuwe voorzitter gekozen. De Italiaanse socialist Sassoli haalde het in de tweede ronde met 345 van de 667 geldige stemmen. Hij had een meerderheid nodig. In de eerste ronde was al duidelijk dat hij de topfavoriet was: toen had hij amper zeven stemmen tekort. De Italiaan neemt de fakkel over van een andere Italiaan, Antonio Tajani.

Er waren vier kandidaten voor de functie van voorzitter van het Europees parlement. Sassoli nam het op tegen de Duitse groene Ska Keller, de Spaanse extreemlinkse Sira Rego en de Tsjechische conservatief Jan Zahradil.

Journalist

David Sassoli (63) zit sinds 2009 in het europarlement voor de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten. In Italië is Sassoli lid van de Partito Democratico. De man is al langer een bekendheid: hij was een succesvol journalist en bekend tv-gezicht. Hij maakte carrière bij enkele lokale kranten, werkte later bij Il Giorno en stapte dan over naar de Rai, de Italiaanse openbare omroep, waar hij eerst correspondent was voor TG3, het televisiejournaal van de zender Rai3, en daarna het nieuwsanker werd van Rai1, het eerste net. Van dat journaal werd hij later adjunct-hoofdredacteur.

Sassoli is afgestudeerd in de politieke wetenschappen, hij is getrouwd en heeft twee kinderen, en als rasechte Florentijn is hij een fan van voetbalclub Fiorentina.

Stanishev

Sassoli werd dinsdagavond genomineerd door de sociaaldemocratische S&D-fractie, en geniet de steun van de christendemocratische EVP en de liberalen van Renew Europe. De drie fracties honoreren daarmee het politieke akkoord van dinsdag.

Bij de verdeling van de Europese topjobs maakten de staatshoofden en regeringsleiders dinsdag duidelijk dat volgens hen de politieke evenwichten het best gerespecteerd worden als eerst een sociaaldemocraat de voorzittershamer mag hanteren en na 2,5 jaar een christendemocraat.

Ze schoven ook een naam naar voor: de Bulgaarse sociaaldemocraat Sergej Stanishev. Hij zou zo de enige Oost-Europeaan zijn die iets kreeg in de Europese topjobcarrousel. Bij de sociaaldemocraten was de verontwaardiging over de nederlaag van de Nederlandse kandidaat Timmermans en de begrafenis van het systeem van de Spitzenkandidaten echter nog niet bekoeld. Ze steunden Stanishev niet en schoven Sassoli naar voor. Daardoor zijn nu alle topjobs in handen van West-Europeanen. 

 

 

 

 

Bron: Belga, eigen berichtgeving

De podcasts van De Standaard