Foto: AFP

Huisarrest van kapitein Sea-Watch opgeheven

In Italië is het huisarrest van Carola Rackete, de Duitse kapitein van het migrantenreddingsschip Sea-Watch 3, dinsdag opgeheven. Dat bericht het Italiaanse persbureau Ansa.

Een onderzoeksrechter in het Siciliaanse Agrigento vernietigde het huisarrest dat de kapitein zaterdag was opgelegd. Ze kreeg huisarrest omdat ze met haar schip de toegang tot de haven van Lampedusa had geforceerd. Daarbij had ze een boot van de Italiaanse douane geramd. Er zijn geen verdere vrijheidsberovende maategelen verordend.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zei gelijktijdig dat de uitwijzing van de Duitse is voorbereid omdat zij een gevaar vormt voor de nationale veiligheid.

De Sea-Watch 3 had zaterdag veertig migranten aan boord, die ruim twee weken eerder waren opgepikt voor de Afrikaanse kust. Carola Rackete had haar schip zonder toelating in Italiaanse wateren gestuurd en daarna de haven van Lampedusa aangedaan. Daarbij ramde zij een boot van de Italiaanse douane die dit probeerde te verhinderen. Zij zei dat het risico bestond dat migranten vertwijfeld overboord de dood zouden inspringen nadat zij reeds zeventien dagen op zee vertoefden.

De kapitein werd onder huisarrest geplaatst en riskeerde drie tot tien jaar cel. Dat huisarrest is nu opgeheven, maar het Italiaanse parket opende wel een onderzoek naar hulp bij illegale immigratie.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard