Foto: Getty Images/iStockphoto

Flatiron Building zoekt nieuwe huurders

Het Flatiron Building, een van de meest fotogenieke gebouwen in Manhattan, staat momenteel leeg. Uitgeverij Macmillan, dat de voorbije vijftien jaar het volledige gebouw huurde, zocht andere oorden op.

Het Flatiron Building op Broadway was de afgelopen decennia sterk verbonden met de uitgeverswereld. Te beginnen met St. Martin’s Press, dat eind jaren 60 besloot om de helft van de achttiende verdieping te huren. Daar kwam elk jaar steeds wat meer ruimte bij, tot moederbedrijf Macmillan Publishers vijftien jaar geleden alle 21 verdiepingen van de wolkenkrabber inpalmde.

Maar nu het boekenbedrijf heeft besloten om alle activiteiten te verplaatsen naar het vernieuwde en goedkopere Equitable Building in Wall Street, staat de iconische wolkenkrabber voor het eerst in zijn 117-jarige geschiedenis leeg. Alleen op het gelijkvloers zijn er nog een aantal winkels open.

Open ruimtes
Voor de huidige eigenaars op zoek gaan naar nieuwe huurders, ondergaat de binnenkant van het Flatiron evenwel een noodzakelijke renovatie om het gebouw te moderniseren. De verwarming en elektriciteit worden vernieuwd, en er werd besloten om van de voorheen gesloten verdiepingen open ruimtes te maken.

Bedoeling is wel dat het ook in de toekomst een kantoorgebouw blijft, en geen andere bestemming krijgt, zoals wel het geval is met het Chrysler Building (hotel) en Woolworth Building (appartementen), voornamelijk omdat er een overaanbod aan kantoren is in New York. ‘Het gebouw is ontstaan als commercieel pand, en dat willen we ook zo houden’, vertelt Veronica Mainetti van de Sorgente-groep, dat tien jaar geleden een meerderheidsbelang verwierf, aan de New York Times.

Fuller
Het Flatiron Building werd gebouwd in 1902, naar een ontwerp van de Amerikaanse architect Daniel Burnham in opdracht van de Fuller Company. Het ‘strijkijzergebouw’ dankt zijn naam aan het opvallende driehoekige ontwerp, aangepast aan het smalle perceel waar Broadway Fifth Avenue snijdt, ter hoogte van Madison Square Park. Aanvankelijk heette het gebouw de Fuller Building, later werd de bijnaam ook de officiële naam. Het is een van de meest gefotografeerde gebouwen in New York.

In het nieuws
Niet te missen