Foto: REUTERS

Europese leiders raken het niet eens over topjobs, overleg uitgesteld tot dinsdagochtend

Er is nog steeds geen akkoord over het toewijzen van de topfuncties in de EU. Ook niet na een hele nacht en ochtend te overleggen. De Europese leiders besloten daarop het overleg voorlopig stop te zetten, en het morgen nog eens te proberen.

Europees president Donald Tusk wou de Nederlandse sociaal-democraat Frans Timmermans voordragen als nieuwe Commissievoorzitter. Hij had daarvoor de steun van de Franse president Emmanuel Macron, en de Duitse kanselier Angela Merkel. Maar Merkel werd door haar eigen partij teruggefloten. Tusk is daarop begonnen met afzonderlijk overleg met staatshoofden en regeringsleiders. 

Door de houding van de christendemocraten, verenigd in de EVP, dreigt het hele plan van Tusk in het water te vallen. De benoeming van de voorzitter van de Europese Commissie staat immers niet alleen, maar is gekoppeld aan de benoeming van de opvolger van Tusk, de voorzitter van het Europees Parlement, de president van de Europese Centrale Bank en de Hoge Vertegenwoordiger van Europa.

Die functies worden nauwgezet over de partijen verdeeld, met de bedoeling ook een geografische en genderevenwicht te hebben. Het blokkeren van één van de kandidaten heeft dus ook gevolgen voor de andere namen die Tusk in gedachten had.

Bilateraal overleg

Omstreeks 05.00 uur maandagochtend was Tusk daarom gestart aan een tweede ronde bilaterale gesprekken met staatshoofden en regeringsleiders. Zo werkte hij een onderhoud af met de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Spaanse premier Pedro Sanchez en zijn Nederlandse collega Mark Rutte.

Die leidden voorlopig niet tot een oplossing, zo meldde de woordvoerder van Tusk maandagmiddag. Het plan is nu om de gesprekken dinsdagochtend voort te zetten. Veel meer uitleg komt er voorlopig waarschijnlijk niet. Zo liet Tusk maandagmiddag weten de pers niet te woord te zullen staan. Wel meldt persagentschap Reuters op basis van diplomatieke bronnen dat het verzet tegen Timmermans niet alleen komt vanuit de EVP. Ook de regeringsleiders van Italië, Kroatië, Letland en Hongarije zouden het been stijfhouden. 'Het volledige pakket staat ter discussie', zo klinkt het bij een andere diplomaat. 

De tijd dringt echter. Het nieuw verkozen Europees Parlement komt morgen 2 juli namelijk al voor het eerst opnieuw bijeen. De hoop was dat de nieuwe topfunctionarissen tijdens die eerste zitting meteen formeel konden voorgesteld worden.  De kandidaat-Commissievoorzitter moet bovendien nog een meerderheid van 376 op 751 zetels in het parlement achter zich zien te krijgen. De kans dat dat dinsdag nog lukt, is heel erg klein geworden.

Kansen Michel slinken

Kris Peeters, kersvers Europees Parlementslid voor de christendemocratische EVP, laat intussen verstaan de houding van zijn partij, en dus het verzet tegen Timmermans, te steunen. In een gesprek met Radio 1 wees hij er maandagochtend op dat EVP als grootste partij aanspraak kan maken op de positie van Commissievoorzitter. 'Men zal dus een compromis moeten vinden dat ook de EVP voldoening geeft', aldus de voormalige vice-premier. 

De kans lijkt verder klein dat er een functie is weggelegd voor onze premier Charles Michel (Open VLD). Die werd lang genoemd als mogelijke opvolger van Tusk, maar het feit dat er naast Timmermans met de Duitser Weber nog een tweede mannelijke kandidaat uit dezelfde regio komt, doet de kansen van Michel ernstig slinken.

Bron: Reuters, Belga
In het nieuws