• Frans Timmermans

'De EVP wil het voorzitterschap van de Commissie niet opgeven zonder ervoor te vechten'

De Ierse premier Leo Varadkar heeft forse weerstand uitgesproken tegen een eventuele voordracht van Frans Timmermans als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. 'We moeten het voorzitterschap van de Europese Commissie niet zo makkelijk opgeven, zonder ervoor te vechten.' Eerder spraken de premiers van Polen en Tsjechië hun verzet uit de zich tegen de Nederlander.

'Ik denk dat het een lange nacht wordt en ik denk dat het helemaal niet zeker is dat we vanavond een oplossing vinden', zei Varadkar zondag bij zijn aankomst op een speciale Europese top in Brussel.

De Ier zat voor aanvang van de top samen met de andere regeringsleiders van de christendemocratische en conservatieve Europese Volkspartij. Daar bleek allerminst steun te bestaan voor het ontwerpcompromis dat Duitsland, Frankrijk, Spanje en Nederland in de marge van de G20-top in Osaka zouden besproken hebben en dat de Nederlander Frans Timmermans in poleposition zou brengen.
'Er was veel verzet tegen het voorstel dat in Osaka is gemaakt. Een grote meerderheid van de premiers van de EVP vinden niet dat we het voorzitterschap van de Europese Commissie zo makkelijk moeten opgeven, zonder ervoor te vechten', zo verklaarde Varadker na de EVP-vergadering. De Ierse premier wees ook op de weerstand van verscheidene Centraal- en Oost-Europese landen tegen de Nederlander.

'Timmermans is niet de kandidaat van het compromis', had de Poolse premier Mateusz Morawiecki (Recht en Rechtvaardigheid, behorend tot de ECR-fractie van de N-VA) eerder op de dag al verklaard. 'Hij is de kandidaat die Europa sterk verdeelt. Hij begrijpt Centraal-Europa niet, begrijpt het Europa niet dat nu aan het opstaan is na de val van het communisme.' Voor de Poolse premier moet de opvolger van Jean-Claude Juncker 'verenigen en weten hoe een consensus te bereiken'. De Tsjechische premier Andrej Babis varieerde op dat thema: 'Deze man is niet de juiste om Europa te verenigen.' 

Manfred Weber

Varadkar zei dat de EVP-leiders voor aanvang van de formele onderhandelingen nog een vergadering hebben met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, die eveneens tot de EVP behoort en in Osaka aanwezig was. Gevraagd of de naam van Manfred Weber nog steeds op tafel ligt, antwoordde de Ier alvast affirmatief.

De Duitser Manfred Weber is de Spitzenkandidaat van de EVP voor het Commissievoorzitterschap, Timmermans die van de Europese sociaaldemocraten.

Vooral de naam van de Nederlander circuleert nu nadrukkelijk, maar als vicevoorzitter van de Europese Commissie en waakhond van de rechtsstaat is hij de voorbije jaren volop de confrontatie aangegaan met Polen, waar de conservatief-nationalistische regering de onafhankelijkheid van het gerecht in het gedrang brengt.

Compromis

De Europese leiders moeten met een versterkte meerderheid (21 lidstaten die 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen) een kandidaat voordragen aan het Europees Parlement, dat de kandidaat vervolgens met een absolute meerderheid van 376 leden moet goedkeuren. De vier Visegradlanden hebben samen geen blokkeringsminderheid.

De leiders van de lidstaten proberen zondagavond een compromis te bereiken over de Europese topjobs. Tien dagen geleden liep een eerste poging op een sisser af, maar de voorbije dagen is er opnieuw beweging gekomen in het complexe dossier. 

Behalve die van de Commissievoorzitter zijn ook de jobs van de voorzitter van de Europese Raad, de hoge vertegenwoordiger van het buitenlands beleid, het voorzitterschap van de Europese Centrale Bank en het voorzitterschap van het Europees Parlement vacant. Bij die eerste vier jobs zijn de leiders aan zet, en Macron hamerde erop dat twee van de vier jobs naar vrouwen moeten gaan, en dat er een goede geografische balans moet gevonden worden.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard