Foto: BELGA

Zes Antwerpse (ex-)agenten naar rechtbank doorverwezen voor diefstal en afpersing

Zes (ex-)agenten van de Antwerpse lokale politie zijn donderdag naar de rechtbank doorverwezen voor onder meer diefstal en afpersing. Dat meldt het Antwerps parket. De zes politie-inspecteurs stonden bekend als de ‘bende van Mega Toby en Sproetje’.

Het zestal, dat in Borgerhout en Antwerpen-Noord bekend stond als de ‘bende van Mega Toby en Sproetje’, werden in het voorjaar van 2016 door hun eigen collega’s opgepakt na maandenlang onderzoek door de dienst intern toezicht. Dat bracht een resem van feiten aan het licht.

Zo zouden de agenten verschillende sans-papiers hebben opgepakt om hen op afgelegen plaatsen van hun geld te beroven. Er is sprake van een elftal diefstallen met geweld. Vier van hen zouden ook een huiszoeking hebben uitgevoerd zonder toestemming, waarbij ze geld van de bewoner zouden gestolen hebben en vernielingen zouden aangericht hebben.

Het parket vroeg de doorverwijzing van de zes voor zware diefstallen met geweld, afpersing, het vervalsen van processen-verbaal, racisme, discriminatie van een homoseksuele man, slagen en verwondingen, misbruik van gezag als politie-inspecteur en het uitvoeren van een huiszoeking zonder toestemming. ‘De raadkamer heeft de zes nu verwezen, zoals we ook gevraagd hadden’, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts.

De zes zijn niet meer actief bij de lokale politie van Antwerpen. ‘Een van hen nam zelf ontslag, een tweede werd ontslagen - maar dan in een andere zaak - en de vier anderen zijn nog altijd geschorst’, zegt Antwerps politiewoordvoerder Willem Migom.

In het nieuws