• Aarschot

Infrabel over dodelijk treinongeval in Aarschot: 'Mogelijk maakte medewerker procedurefout'

In Aarschot is donderdagavond een 21-jarige brandweerman om het leven gekomen toen zijn wagen op een overweg gegrepen werd door een goederentrein. Volgens de eerste bevindingen van de verkeersdeskundige werkten de seinen aan de overweg niet. Infrabel sluit uit dat de overweg slecht functioneerde. Een Infrabel-medewerker maakte mogelijk een fout tijdens een procedure.

'Een zwarte dag' voor het bedrijf. Zo omschrijft Infrabel de gebeurtenissen van donderdag. 'Dit drama raakt in eerste plaats de directe slachtoffers van het ongeval. Maar dit is uiteraard ook zeer pijnlijk voor de personeelsleden die hierbij betrokken zijn en van wie het de taak is om een veilig treinverkeer te garanderen op het Belgische spoorwegnet. Medewerkers die ondersteuning en begeleiding wensen, kunnen hier een beroep op doen.'

De seinen werkten niet. Infrabel sluit uit dat een slecht functionerende overweg de oorzaak van het ongeval was. 'De eerste vaststellingen van de technische diensten sluiten uit dat de rode lichten, het belsignaal en de slagbomen slecht functioneerden', zegt Infrabel. 'De piste die nu bekeken wordt om de oorzaak van dit drama te verklaren, is die van een menselijke fout', aldus Infrabel.

Concreet zou een medewerker van Infrabel die verantwoordelijk is voor de supervisie van het treinverkeer, een fout kunnen hebben gemaakt tijdens een specifieke procedure. Het gaat dan om de procedure voor het beheer van een incident van een goederentrein die in panne staat. Het parket van Leuven onderzoekt de zaak.

In afwachting van de definitieve conclusies van het onderzoek, zal Infrabel onderzoeken of het nog bijkomende stappen kan zetten om te vermijden dat zo'n ongeval zich in de toekomst zou kunnen herhalen. 'Wij verzekeren dat onze overwegen goed onderhouden zijn en goed werken. Dit is echt wel een zeer uitzonderlijke situatie', zegt woordvoerder Thomas Baeken.

Klachten over 'onveilige overweg'

Buurtbewoners zeggen volgens VRT NWS al langer te klagen over de vele kleine en onveilige overwegen in Langdorp. Infrabel zou al langer de intentie hebben om meerdere overwegen in de omgeving te sluiten.

'Dit ongeval raakt onze brandweerlieden in hun hart', zegt Aarschots burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD). 'Verschillende brandweerlieden zijn familie van het slachtoffer. De verslagenheid is groot. Ik wil alle diensten bedanken voor hun inzet en professionalisme. Ondanks de emotionele klap, hebben ze allemaal hun werk gedaan. De oorzaak van dit ongeval moet worden uitgespit. We zullen daar als stad alle medewerking aan verlenen. Er moet duidelijkheid komen. Dit ongeval roept zeer veel vragen op waarop antwoorden moeten komen. Zoiets mag niet gebeuren.'

Het ongeval vond donderdagavond rond 22.30 uur plaats. Een auto werd gegrepen door een goederentrein aan de overweg in de Winterstraat in Langdorp, Aarschot. De auto werd meer dan honderd meter meegesleurd. Een jongeman van 21 jaar uit Aarschot liet daardoor het leven. Hij was de bestuurder van de auto die werd gegrepen. Zijn twee passagiers, een meisje van 18 jaar uit Herselt en een man van 21 jaar uit Aarschot, raakten lichtgewond.

In het nieuws