Foto: reuters

Michel over EU-topjobs: 'Je kan ook vanuit België een sterke rol spelen op Europees niveau'

Er is nog geen nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. ‘Er was voor geen enkele kandidaat een meerderheid’, zei Donald Tusk. Op 30 juni ondernemen de Europese leiders een nieuwe poging. Charles Michel (MR) wil niet bevestigen dat zijn naam circuleert voor een topjob.

Behalve een opvolger voor Juncker, wiens mandaat op 30 oktober verstrijkt, moeten de Europese regeringsleiders ook op zoek naar een nieuwe voorzitter van de Europese Raad, een Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid en een voorzitter voor de Europese Centrale Bank. Zeker is dat Tusk de voorbije dagen ook de naam van de Belgische premier Charles Michel (MR) heeft afgetoetst bij Europese leiders als zijn mogelijke opvolger. Officieel zegt Michel enkel dit aan Belga: 'Het is ook mogelijk om vanuit België een sterke rol te spelen op Europees niveau, dat is wat ik heb geprobeerd als premier.' 

'Het was een serene, intense discussie', zegt Michel, terugblikkend op de top. 'Er moet een evenwicht gevonden worden en we hadden de indruk dat we meer tijd moeten nemen om een dialoog met het Europees Parlement mogelijk te maken.'

De leiders van de 28 lidstaten onderhandelden vijf uur lang over de verdeling van de topjobs, maar op het einde van het beraad kwam er geen witte rook. Vooral de voordracht van een nieuwe Commissievoorzitter ligt moeilijk. Hij of zij moet zowel onder de regeringsleiders als in het Europees Parlement een meerderheid achter zich weten te scharen.

Spitzenkandidaat of niet?

‘Er was voor geen enkele kandidaat een meerderheid. We zijn het eens dat het hele pakket de diversiteit van de Europese Unie moet weerspiegelen. We komen op 30 juni opnieuw bijeen’, zo kondigde Tusk aan. De Pool zet intussen zijn consultaties met de regeringsleiders en de zwaargewichten van het Europees Parlement verder.

Michel over EU-topjobs: 'Je kan ook vanuit België een sterke rol spelen op Europees niveau'
De voortdurende aanvallen van Macron op Weber verzuren de relatie tussen de Franse president en Angela Merkel. Foto: AP

Omdat een aantal regeringsleiders tot zaterdag op de G20-top in Japan zal vertoeven, zal de extra top volgens diplomatieke bronnen pas op zondagavond beginnen. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker verwacht niet dat de knoop dan makkelijker ontward kan worden. ‘Maar het moet gebeuren’, aldus Juncker, die ‘met plezier’ heeft aanschouwd ‘dat het heel moeilijk is om een opvolger voor mij te vinden’. Ik blijf overtuigd dat het proces van spitzenkandidaten nog niet ten einde is, maar we zullen zien op het einde', observeerde Juncker.

Weber is vogel voor de kat

De Europese Volkspartij (EVP) blijft het voorzitterschap van de Commissie opeisen, maar haar ‘spitzenkandidat’ Manfred Weber lijkt een vogel voor de kat. Sociaaldemocraten en liberalen in het Europees Parlement laten verstaan dat ze niet voor de Duitser willen stemmen, en binnen de Europese Raad zijn er liefst elf leiders die hem niet zien zitten. Daarmee is hij ver verwijderd van de steun van minstens 21 van de 28 lidstaten die 72 procent van de Europese bevolking vertegenwoordigen.

De sociaaldemocraten blijven hun topkandidaat Frans Timmermans steunen als opvolger van Jean-Claude Juncker, terwijl Europees commissaris Margrethe Vestager herhaalde dat zij kandidate blijft namens de liberalen. Macron, die niet tot de drie klassieke politieke families behoort, gaat er vanuit dat de drie spitzenkandidaten verleden tijd zijn. 'Ze zijn getest door Donald Tusk en hij heeft vastgesteld dat er geen meerderheid voor hen bestaat.' De voortdurende aanvallen van Macron op Weber verzuren de relatie tussen de Franse president en Angela Merkel.

 

De podcasts van De Standaard