Foto: Belga

Verdachte opgepakt na vondst explosieven op spoor, geen aanwijzingen van terrorisme

Er is een verdachte opgepakte nadat donderdagnamiddag een zak met een kleine hoeveelheid explosieven werd gevonden in Jette. Het spoorverkeer rond Jette is onderbroken.

De politie heeft één verdachte kunnen oppakken in verband met de achtergelaten zak met explosieven. Dat bevestigt het parket van Brussel aan Het Nieuwsblad. De man zal donderdagavond verhoord worden. Maar meer informatie over zijn motieven is er voorlopig nog niet.

Er wordt niet uitgegaan van een terroristisch oogmerk. 'De hoeveelheid explosieven zou niet voor een grote explosie gezorgd kunnen hebben', aldus Denis Goeman, woordvoerder van het Brusselse parket. 'Dat feit en het feit dat de persoon geen terroristisch profiel heeft, maken dat er niet gedacht wordt aan die context.' 

Het parket zal vrijdagvoormiddag een persconferentie geven om meer uitleg te geven over de zaak.

Zak gevonden bij zoektocht naar bewijsmateriaal

Het treinverkeer werd donderdag om 12.30 uur onderbroken op vraag van de politie, nadat langs de spoorlijn vlakbij het Laerbeekbos een verdacht pakket was gevonden. Die bevatte een kleine hoeveelheid explosieven van het type TATP (acetonperoxide). De ontmijningsdienst van het leger, Dovo, liet de plastic tas gecontroleerd ontploffen. Daarvoor werd het verkeer op de Tentoonstellingslaan in Jette even stilgelegd. Het lab voert verder onderzoek.

De recherche van de politie Brussel-West was bezig met een zoekactie in de omgeving van het Laerbeekbos in het kader van een lopend gerechtelijk onderzoek. De politie was daarvoor bewust op zoek naar bewijsmateriaal. Daarbij werd aan de spoorwegbrug boven de Tentoonstellingslaan de verdachte zak aangetroffen. 

'We hebben meteen een veiligheidszone ingesteld en Dovo verwittigd', zegt commissaris Johan Berckmans, woordvoerder van de politie Brussel-West. 'Zij hebben vastgesteld dat de zak een kleine hoeveelheid explosieven bevatte en lieten die gecontroleerd ontploffen.'

Treinverkeer onderbroken

Het spoorverkeer tussen Jette en Ternat en Jette en Asse werd om 12.30 uur verbroken. De lijn tussen Jette en Ternat is om 16.00 uur weer vrijgegeven, maar er moet rekening gehouden worden met vervolgvertragingen.

De NMBS legt op de bewuste trajecten vervangbussen in. In Asse en Zellik kunnen reizigers de bussen 245 en 214 van De Lijn nemen. Sommige treinen worden omgeleid. De NMBS vraagt rekening te houden met vertragingen en de reisroute te controleren via de app.

 

In het nieuws