Foto: Photo News

Donald Tusk is niet meer zo optimistisch

Verscheidene staatshoofden en regeringsleiders hebben bij hun aankomst op een Europese top aangegeven dat er vandaag nog geen doorbraak zal worden geforceerd in de zoektocht naar een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. 'We hebben nog een paar dagen tijd', zegt de Duitse bondskandelier Angela Merkel.

Het is aan de politieke leiders van de 28 lidstaten om een kandidaat voor het voorzitterschap van de Commissie voor te dragen. Bovendien maakt de benoeming deel uit van een ruimer pakket aan Europese topfuncties die de komende maanden vacant worden.

Europees president Donald Tusk, die de onderhandelingen leidt, was woensdag nog 'voorzichtig optimistisch' dat de puzzel vandaag of morgen zou kunnen worden gelegd. Een dag later, na een nieuw rondje consultaties, slaat de Pool een andere toon aan. 'Vandaag ben ik meer voorzichtig dan optimistisch', zo tweette hij.

Ook de Duitse bondskanselier Merkel denkt dat het nog even kan duren. 'Ik zie dat niet als een gevaar. Ons doel zou erin moeten bestaan om een oplossing te vinden voor de eerste zitting van het Europees Parlement', stelde de bondskanselier.
Die zitting vindt plaats op 2 juli en dan kiest het Europees Parlement zijn nieuwe voorzitter.

Een van de topjobs waarover onderhandeld moet worden is de opvolging van Donald Tusk zelf.

Tusk denkt eraan afscheidnemend premier Charles Michel voor te dragen als zijn opvolger. Hij is de naam van Michel daarom al enkele dagen aan het aftoetsen bij de andere Europese staatshoofden en regeringsleiders. Dat meldt <I>Politico</I> en het wordt bevestigd aan <I>De Standaard.</I>

Officieel is Michel momenteel geen kandidaat voor die functie.

Wel sloten Michel en zijn Nederlandse collega Mark Rutte begin mei, in de marge van de Europese top in het Roemeense Sibiu, een verbond met hun sociaaldemocratische collega’s Pedro Sánchez (Spanje) en Antonio Costa (Portugal) over de invulling van de Europese topfuncties. Zij spraken daar af dat ze zich bij de verdeling ervan niet opnieuw klem zouden laten zetten door de EVP, zoals in 2014 wais gebeurd.

Mocht Michel de topfunctie in de wacht slepen, dan is het meteen duidelijk dat Guy Verhofstadt een kruis mag maken over zijn persoonlijke ambitie om voorzitter te worden van het Europees Parlement.

Bron: Politico, Eigen berichtgeving, belga
In het nieuws