Sportvliegtuig stort neer naast E40: slachtoffers niet in levensgevaar

Een sportvliegtuigje is neergestort in de Vlaams-Brabantse gemeente Landen. De twee inzittenden verkeren niet in levensgevaar.

In Walshoutem, nabij Landen, is woensdagnamiddag een sportvliegtuig kort voor 14.00 uur neergestort, vlak naast de E40 richting Luik. Dat bevestigt de brandweer van Landen. Bij het ongeval zijn twee personen gewond geraakt. Over hun precieze toestand zijn nog geen details bekend. Wel bleven ze de hele tijd bij bewustzijn, aldus Gino Debroux, burgemeester van Landen.

Volgens de eerste gegevens was het vliegtuigje van het type ULM kort voor het ongeval opgestegen vanop een vliegveld in Avernas-le-Bauduin, enkele kilometers verder. Toen het toestel motorproblemen kreeg, probeerde de piloot nog een noodlanding uit te voeren naast de snelweg maar daar crashte het. Beide inzittenden overleefden de klap dus wel.

Toen de brandweer arriveerde, zaten de twee betrokkenen niet meer in het vliegtuigje. Zij werden afgevoerd naar het ziekenhuis van Gasthuisberg, maar ze bleven de hele tijd bij bewustzijn en verkeren niet in levensgevaar. Volgens de politie gaat het om een instructeur uit Oud-Heverlee uit 1956 en een leerling uit Leuven uit 1961. 

Door de crash vloog het vliegtuig ook in brand. Voorbijrijdende automobilisten en de toegesnelde brandweer konden het vuur blussen. Het ligt momenteel nog langs de autosnelweg. Een aantal brokstukken van het vliegtuig kwamen op de rijbaan terecht waardoor een tijdlang twee rijstroken versperd waren. Naast de E40 liggen ook sporen. Het ongeval had echter geen impact op het spoorverkeer, aldus een woordvoerder van spoorinfrastructuur Infrabel.

In het nieuws