Foto: BELGAIMAGE

Raad van State trekt exportvergunningen voor Waalse wapens naar Saudi-Arabië in

De Raad van State heeft vrijdag de vergunningen van de Waalse wapenproducenten FN Herstal en CMI Defence om wapens te exporteren naar Saudi-Arabië ingetrokken. Daarmee werd een eerder verbod uit juni 2018 bekrachtigd. Vredesactie waarschuwt dat er ondertussen nog steeds wapens geleverd worden en vraagt dat alle lopende wapenleveringen van de bedrijven naar het land stopgezet worden.

Wapenfabrikant FN Herstal, voor 100 procent eigendom van het Waals Gewest, kreeg in oktober 2017 de toelating om militaire wapens uit te voeren naar Saudi-Arabië. Het ging om een totaalbedrag van 153 miljoen euro.

De Franstalige Mensenrechtenliga en het Franstalige vredesplatform CNAPD dienden eind 2017 echter beroep in over militair materieel dat geproduceerd of geëxporteerd wordt door FN Herstal. De Raad van State schorste daarop een aantal licenties.

Dat besluit is nu bekrachtigd. ‘De Raad van State heeft vastgesteld dat het Waals Gewest één van de wettelijk voorgeschreven criteria niet heeft onderzocht, namelijk het gedrag van het land dat militaire goederen of technologie aankoopt jegens de internationale gemeenschap’, schrijft de Raad van State op zijn website. ‘Met name de houding van dat land tegenover terrorisme, de aard van zijn bondgenootschappen en de eerbiediging van het internationaal recht.’

In 2017 was Saoedi-Arabië nog de belangrijkste klant van de Waalse bedrijven. Het ging om een totaalbedrag van 153 miljoen euro. Onderzoeksproject #BelgianArms, waar VRT, Knack, Le Soir, Lighthouse Reports en het netwerk voor burgerjournalistiek Bellingcat deel van uitmaakt, onthulde medio mei nog dat Saudi-Arabië gebruikmaakt van Belgische wapens en technologie in Jemen. Daar kwamen toen scherpe reacties op vanuit de federale regering.

Vredesactie wil dat alle wapenleveringen stopgezet worden

De vzw Vredesactie verwelkomt de beslissing van de Raad van State. Ze stelt echter dat de export vanuit België naar Saoedi Arabië nog steeds voortgaat. Een deel van de wapens wordt volgens Vredesactie geëxporteerd via de haven van Antwerpen. In mei zou het Saoedisch schip de Bahri Yanbu daar zes containers aan munitie opgepikt hebben met Saoedi Arabië als bestemming. 'Het gaat daarbij over dezelfde types van wapens als in de vernietigde vergunningen', stelt de organisatie.

“De beslissing van de Raad van State onderstreept nogmaals dat de wapenexport naar Saoedi Arabië onmiddellijk moet stoppen”, zegt Bram Vranken van Vredesactie. “De wapenexportregels zijn duidelijk. Wapens mogen niet geëxporteerd worden als er een risico bestaat dat deze wapens gebruikt worden in een conflict of voor het begaan van mensenrechtenschendingen.” 

Vredesactie en de Waalse organisaties CNAPD en Ligue des Droits Humains hebben een strafklacht ingediend tegen wapenfabrikanten FN Herstal en CMI Defence. De organisaties willen dat alle nog lopende wapenleveringen naar Saudi-Arabië door deze bedrijven stopgezet worden.

Bron: Le Soir, Eigen berichtgeving

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen