Reuzenteek overwintert voor het eerst in Duitsland

Begin deze lente lanceerde het Agentschap Zorg en Gezondheid een campagne om de Vlaming te waarschuwen voor teken, die de ziekte van Lyme kunnen veroorzaken. Nu duiken in Duitsland reuzenteken op.

In Duitsland hebben onderzoekers van de Universiteit van Hohenheim zes hyalomma-teken gevonden – reuzenteken. Ze zijn driemaal zo groot al de normale teek en kunnen tot op een afstand van een paar tientallen meters mensen ruiken.

De reuzenteken komen uit Azië en Afrika en zijn op de rug van trekvogels tot bij ons meegereisd. Eenmaal ze hier zijn, nestelen ze zich blijkbaar graag in paarden. De zes reuzenteken zijn namelijk allemaal gevonden op stoeterijen in Duitsland, vlak bij de Nederlandse grens.

‘Deze vondst leert dat steeds meer exotische dieren zich beter thuisvoelen in het koudere noorden. Eerder was er al het bericht over de oprukkende tijgermug, die dengue overbrengt. Nu is er dus ook de reuzenteek, die het Krim-Congovirus kan meedragen. Dat virus kan hemorragische koorts veroorzaken. Die koorts kan dodelijk zijn’, zegt Koen Schoeters, de man achter de ‘Wees niet gek. Doe de tekencheck’-campagne van het Agentschap Zorg en Gezondheid. 

Deze reuzenteek kan het virus (Krim-Congovirus) dat deze koorts veroorzaakt, meedragen. De koorts kan ook dodelijk zijn.

Neem een kip

Arnoud Albersbergh van Care Plus (reisapotheek) zegt dat we toch rekening moeten houden met die Duitse vondst. ‘Zes reuzenteken lijkt niet veel, maar weet dat één vrouwtje makkelijk 3.000 eitjes kan leggen. Als de helft daarvan vrouwtjes zijn en die moeten zich allemaal voeden met bloed om eitjes te kunnen maken, dan kunnen we er snel last van krijgen.’

Wat ertegen te doen? ‘Een kip nemen’, zegt Arnoud Albersbergh. ‘Die pikt de teken wel uit je tuin. En wat ook helpt, is je gazon kort houden. Daar houden teken niet van.’

In het nieuws

De podcasts van De Standaard