Foto: Jimmy Kets

NMBS knipt in openingsuren van loketten, vakbonden misnoegd

Vanaf 5 augustus worden de openingsuren van 49 treinstations in heel het land aangepast. De loketten zullen er bijvoorbeeld ‘s namiddags op weekdagen of gedurende bepaalde periodes tijdens het weekend sluiten, meldt de NMBS. De socialistische vakbond bij het spoor is niet te spreken over de aankondiging.

Vooral in de kleinere betrokken stations is de impact groot, maar ook bijvoorbeeld in Gent-Sint-Pieters zullen de loketten 's avonds een halfuur eerder sluiten.

De spoorwegmaatschappij wijst op het evoluerende gedrag van de reizigers, die steeds meer gebruikmaken van de digitale verkoop- en communicatiekanalen. Vorig jaar was de digitale verkoop, inclusief automaten, goed voor ongeveer twee derde van de totale verkoop.

In sommige stations is het aantal klanten aan de loketten zeer beperkt geworden, klinkt het. Het aantal transacties per uur is er tijdens bepaalde periodes onder een minimumdrempel gezakt, met een zogenaamde ‘dode tijd’ tussen de 60 en 95 procent.

Daar knipt de NMBS nu in de openingsuren. ‘In deze stations zullen de loketten gedurende de week 's namiddags sluiten, of gedurende bepaalde periodes tijdens het weekend’, klinkt het. De huidige openingstijden van de wachtzalen blijven ongewijzigd. Stations of loketten worden niet gesloten en voor het treinaanbod verandert niets, benadrukt de NMBS.

49 stations

Het gaat in totaal om 49 stations. Daar zijn er wijzigingen van de openingsuren met minstens dertig minuten. In Vlaanderen gaat het om 22 stations: Herentals, Lier, Mechelen, Diest, Tienen, Aarschot, Torhout, Ieper, Lichtervelde, Tielt, De Panne, Poperinge, Oostende, Blankenberge, Deinze, Wetteren, Puurs, Geraardsbergen, Gent-Sint-Pieters, Dendermonde, Sint-Truiden en Genk.

In Gent-Sint-Pieters gaan de loketten zowel in de week als het weekend vanaf 5 augustus een half uur vroeger dicht, om 21.30 uur. In het weekend openen de loketten er ook een kwartier later, voegt woordvoerder Bart Crols toe.

Vakbonden misnoegd

Spoorbond CGSP Cheminots hekelt een ‘nieuw herstructureringsoffensief’ en vindt dat de stations ontvolkt worden. Landelijke regio’s, die al kwetsbaarder zijn, worden harder getroffen, stelt de bond.

Ook ACOD Spoor is niet te spreken over de nieuwe openingsuren van de stationsloketten. Volgens de vakbond is de aanwezigheid van personeel in de stations van essentieel belang om een kwalitatieve dienstverlening te kunnen blijven garanderen. 'Deze beslissing is een nieuwe stap in de richting van stations zonder fysieke aanwezigheid van personeel ten dienste van de reizigers', zegt ACOD Spoor. In 2007 beschikte de NMBS volgens de vakbond nog over 208 open loketten. In 2018 blijven er slechts 135 over. 'We dringen er bij de NMBS op aan om zich globaal te bezinnen over een uitbreiding van de taken van de commerciële bedienden, zodat deze personeelsleden echte 'raadgevers inzake mobiliteit' kunnen worden, ten dienste van alle gebruikers.'

De NMBS laat daarentegen weten dat in juni meer dan 40 nieuwe loketbedienden starten en dat aanwervingen volgen na de zomer. Zo wordt de dienstverlening aan de klant versterkt, klinkt het.

Bron: BELGA

In het nieuws

De podcasts van De Standaard