Foto: Geert Van de Velde

Radiohead verkoopt gehackte opnames voor goede doel

Als antwoord op de diefstal van onuitgebrachte materiaal, haalde de Britse rockband Radiohead zelf de handen uit de mouwen.

De Britse rockband Radiohead biedt haar fans de kans om achttien uur aan onuitgebrachte opnames aan te schaffen. Dat heeft gitarist Jonny Greenwood dinsdag aangekondigd op Twitter. Met de publicatie van het materiaal wil de groep een chantagepoging in de kiem smoren. De opbrengsten van de verkoop gaan naar klimaatactiegroep Extinction Rebellion.

Volgens Greenwood stal een hacker vorige week een minidisk van zanger Thom Yorke met onuitgebracht materiaal dat werd opgenomen rond de periode van het meesterwerk OK Computer uit 1997. De dader eiste naar verluidt 150.000 dollar (132.000 euro) en zou gedreigd hebben de demo’s, alternatieve versies en live-opnames te lekken.

Radiohead besloot dan maar om de opnames zelf in de etalage te zetten. ‘In plaats van erover te klagen, of het te negeren, brengen we de volledige achttien uur aan opnames uit op het muziekplatform Bandcamp, ter ondersteuning van Extinction Rebellion’, tweette Greenwood.

De fans krijgen, jawel, achttien dagen tijd om het materiaal op de kop te tikken, voor een bedrag van 20 euro. ‘Dan kan je zelf ontdekken of we dat losgeld hadden moeten betalen’, voegde Greenwood toe. Zelf lijkt de gitarist daaraan te twijfelen. De opnames zijn volgens hem ‘maar zijdelings interessant’.

Extinction Rebellion is uiteraard tevreden met de geste van Radiohead, een band die al langer bekommerd is om het klimaat. ‘We danken Radiohead voor de steun, zodat we onze al verreikende en krachtige beweging van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid verder kunnen uitbouwen’, klinkt het in een persmededeling.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden