Foto: BELGA

KV Mechelen gaat officieel in beroep tegen degradatie: “De club is onschuldig”

Zoals verwacht gaat KV Mechelen in beroep bij het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport) tegen de uitspraak van de Geschillencommissie Hoger Beroep. Dat heeft de club vandaag bekendgemaakt. Malinwa had vanaf zaterdag zeven dagen de tijd om in beroep te gaan.

LEES OOK. COLUMN. Waarom KV Mechelen niet moet mopperen over zijn straf

De Geschillencommissie Hoger Beroep oordeelde zaterdag dat KV Mechelen in het tuchtdossier van “Propere Handen” moet degraderen naar 1B mét een aftrek van 12 punten en geen Croky Cup of Europees voetbal mag spelen. Daar gaat KV Mechelen nu officieel tegen in beroep. KV Mechelen had dinsdag al aangekondigd om naar het BAS te zullen stappen tegen de opgelegde straffen en vandaag maakte de club die beslissing ook officieel.

De betrokken partijen hebben tot dinsdag om beroep aan te tekenen tegen het vonnis van de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond.

“De club is onschuldig”

“De club is onschuldig en wil niet opdraaien voor wat zij niet gedaan heeft”, zo zegt Joost Everaert, advocaat van KV Mechelen. “Zo is er geen onderzoek gedaan naar de werking en de betrokkenheid van de club en zijn er meer dan tien telefoontaps die bewijzen dat de leden van de raad van bestuur – die uit 11 leden bestaat – ‘van niets mochten weten’. Beslissingen op clubniveau worden met bestuurders van verschillende aandeelhoudersklasses, inclusief de supportersafvaardiging, genomen. We vragen daarom nog steeds dat onderzoek naar de werking en de betrokkenheid van de club.”

“Daarnaast heeft KVM als vervolgde partij het recht om de volledige telefoontaps te kunnen beluisteren. Dat is een recht dat uitdrukkelijk door het Hof van Cassatie is erkend. De Geschillencommissie Hoger Beroep heeft deze niet opgevraagd”, zo zegt Everaert.

Nog volgens de advocaat is ook degradatie als straf onmogelijk: “Zoals reeds gezegd staat dat zwart op wit in artikel B1711. Dat is bevestigd door het Uitvoerend Comité van de KBVB, dat officieel bevoegd is om het reglement te interpreteren. Onder meer met deze argumenten trekken we naar het BAS.”

Het beroep wordt nu officieel overgemaakt aan het BAS. Dat zal de zaak volgende week opnieuw inleiden met alle betrokken partijen.

Ook Lokeren en Tubeke stapten naar het BAS

De betrokken partijen hebben tot dinsdag om beroep aan te tekenen tegen het vonnis van de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond. Behalve KV Mechelen werden ook vier clubbestuurders van Malinwa bestraft voor hun aandeel in vermeende wedstrijdvervalsing in de degradatiestrijd van vorig seizoen. Het gaat om hoofdaandeelhouder Olivier Somers (tien jaar schorsing), bestuurslid en ex-voorzitter Johan Timmermans (tien jaar schorsing), financieel directeur Thierry Steemans (tien jaar schorsing) en sportief directeur Stefaan Vanroy (zeven jaar schorsing). Voorlopig bevestigde enkel de advocaat van Steemans in beroep te zullen gaan. Waasland-Beveren, op 11 maart 2018 de tegenstander van KV Mechelen, ging vrijuit.

Eerder kondigden Lokeren en Tubeke een procedure aan bij het BAS. De sportieve degradanten hopen zo respectievelijk in 1A en 1B te kunnen blijven. De zaak zal volgende week ingeleid worden voor de arbiters.

De podcasts van De Standaard